Τεράστια απάτη με διαφημίσεις άδειαζε τη μπαταρία και τα data των χρηστών Android


Δύο διαφορετικές εταιρείες ασφαλείας κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα στις έρευνες τους για ένα τεράστιο δίκτυο απάτης με διαφημίσεις στο λειτουργικό σύστημα Android, οι οποίες άδειαζαν τη μπαταρία των συσκευών και τα δεδομένα από τις συνδέσεις των χρηστών.

Η πρακτική θυμίζει αυτή που ήρθε στη δημοσιότητα πέρυσι για την εκμετάλλευση των πόρων των smartphones με σκοπό την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Οι επιτήδειοι κατάφεραν να κρύψουν διαφημίσεις που έτρεχαν σε μορφή video πίσω από τα παραδοσιακά banners που βλέπουμε στις εφαρμογές Android, έτσι ώστε οι χρήστες να μην αντιλαμβάνονται το παραμικρό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα BuzzFeed, ούτε καν οι δημιουργοί των εφαρμογών μπορούσαν να καταλάβουν γιατί οι εφαρμογές τους αδειάζουν τις μπαταρίες και τα δεδομένα των χρηστών.

Εκτός, όμως, από τους τελικούς χρήστες, θύματα αυτής της πρακτικής είναι και τα δίκτυα διαφημίσεων, καθώς οι επιτήδειοι αγοράζουν φθηνές θέσεις banners και τις γεμίζουν με διαφημίσεις – video που εκ των πραγμάτων κοστίζουν περισσότερο στον διαφημιζόμενο, ενώ φαίνεται πως τις έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες χρήστες χωρίς ουσιαστικά να τις έχει δει κανένας. Από τις πληροφορίες που έλαβε το BuzzFeed, το κέρδος έφτανε τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα.


ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ