Περιοδοντίτιδα: Αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

Δεν είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει πως η στοματική υγιεινή σχετίζεται και με άλλες πτυχές της υγεία μας. Για παράδειγμα την καρδιά. Αυτή όμως η έρευνα Νοτιοκορεατών επιστημόνων δείχνει πως όσοι έχουν χρόνια περιοδοντίτιδα έχουν κατά 6% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοια πρόβλημα στα δόντια τους.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 262.500 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, μερικοί από τους οποίους είχαν διαγνωσθεί με περιοδοντίτιδα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Σανγκ Μιν Παρκ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως η χρόνια ουλίτιδα που παραμελείται, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, με συνέπεια η λοίμωξη να προκαλέσει απώλεια του οστού που στηρίζει τα δόντια. Η περιοδοντίτιδα είναι η κύρια αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες και, μεταξύ άλλων, όπως δείχνει η νέα μελέτη, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σχέση περιοδοντίτιδας-άνοιας άσχετα με άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η σωματική άσκηση. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μελλοντικές μελέτες θα διερευνήσουν κατά πόσο η πρόληψη και η θεραπεία της χρόνιας περιοδοντίτιδας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια.

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here