Πανελλήνιες 2019: Αλλάζουν όλα στο μηχανογραφικό – Τα SOS και οι «παγίδες»


Σαρωτικές οι αλλαγές στην Παιδεία.

Η επιλογή σπουδών ανέκαθεν ήταν µια δύσκολη διαδικασία για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι επεδίωκαν την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Φέτος όµως η επιλογή θα είναι ακόµη πιο δύσκολη, καθώς θα βρεθούν µπροστά σε ένα µηχανογραφικό δελτίο που δεν θα µοιάζει σχεδόν καθόλου µε αυτό των προηγούµενων ετών. Πρώτον γιατί θα υπάρχουν πολλά νέα τµήµατα και δεύτερον διότι δεν θα υπάρχουν καθόλου ΤΕΙ. Αυτό, άλλωστε, ακούστηκε και διά στόµατος του υπουργού Παιδείας πριν από λίγες µέρες, όταν ο κ. Γαβρόγλου ξεκαθάρισε ότι «από του χρόνου όλοι οι υποψήφιοι θα εισαχθούν σε πανεπιστήµια».

Το συµπέρασµα είναι, λοιπόν, ότι αν κάποιοι υποψήφιοι υπολόγιζαν σε σπουδές στην Τεχνολογική Εκπαίδευση, ας το ξεχάσουν. Και αν αναρωτιούνται τόσο οι µαθητές όσο και οι γονείς τους τι σηµαίνουν όλα αυτά στην πράξη, η απάντηση είναι µία. Από τώρα, και όχι την τελευταία στιγµή, θα πρέπει να αποδυθούν σε µια «έρευνα αγοράς» σχετικά µε όλες τις αλλαγές που θα γίνουν έτσι ώστε να είναι ενηµερωµένοι για το περιεχόµενο σπουδών των τµηµάτων, τα επαγγέλµατα στα οποία οδηγούν, τα µεταπτυχιακά που θα προσφέρουν και, βέβαια, τα επαγγελµατικά δικαιώµατα.

Σε λίγες ηµέρες το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει προφανώς τις τελευταίες για φέτος συγχωνεύσεις των ΤΕΙ µε πανεπιστήµια, αφού αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να συµπεριληφθούν στο µηχανογραφικό το οποίο θα συµπληρώσουν οι απόφοιτοι της Γ’ Λυκείου µετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων τον Ιούλιο. Kαι βέβαια οι αλλαγές αυτές αφορούν άµεσα την πλειονότητα των υποψηφίων και όχι αυτούς οι οποίοι είναι µαθητές υψηλών απαιτήσεων και που βέβαια είναι από τώρα κιόλας απολύτως «εστιασµένοι», αφού ξέρουν ακριβώς πού θα στοχεύσουν. Οπως τονίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» εκπαιδευτικοί που ασχολούνται πολλά χρόνια µε τις Πανελλαδικές και βοηθούν τους µαθητές προκειµένου να συµπληρώσουν το µηχανογραφικό τους, «τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ιδέα τι θα ήθελαν να σπουδάσουν και πολύ περισσότερο δεν γνωρίζουν το περιεχόµενο σπουδών των τµηµάτων που περιέχονται στο µηχανογραφικό».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ