Κι όμως η φυματίωση είναι ακόμη εδώ…

Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας παραμένει η φυματίωση, αποτελώντας μία από τις  συχνότερες λοιμώξεις στον κόσμο και το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου. Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλώνονται κατά μέσο όρο 580 περιπτώσεις φυματίωσης κάθε χρόνο ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε μέρα  σχεδόν 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια, η οποία μπορεί και να προληφθεί αλλά και να θεραπευθεί. Από το 2000 μέχρι σήμερα, συνολικά 54 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρις στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης και η θνητότητα της νόσου έχει μειωθεί κατά 42%.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Φυματιώσης (24 Μαρτίου). Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στη χώρα μας η δηλούμενη επίπτωση της νόσου να παρουσιάζουν μικρή πτωτική τάση κατά το διάστημα 2004-2017. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα τελευταία έτη έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φυματίωσης σε ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες/μετανάστες, κρατούμενους, χρήστες παράνομων ουσιών, ανοσοκατεσταλμένους, κλπ.) και ποσοστά απομόνωσης πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης κοντά στο μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας TB 2019 – «Ήρθε η ώρα» – δίνει έμφαση στην επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να δράσουμε, βασισμένοι στις δεσμεύσεις των παγκόσμιων ηγετών. Στη χώρα μας, ήρθε η ώρα για:

    Αξιόπιστη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας του νοσήματος.

    Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας.

    Στελέχωση και λειτουργία των αναγκαίων αντιφυματικών ιατρείων.

    Ενεργητική αναζήτηση και θεραπεία της ενεργούς και λανθάνουσας φυματίωσης, μεταξύ των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

    Έγκαιρη διάγνωση όλων των μορφών φυματίωσης.

    Ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία και συνεχή φροντίδα όλων των ασθενών με φυματίωση.

Ήρθε η ώρα για δράση! Ήρθε η ώρα να εξαλείψουμε την φυματίωση. Περισσότερες πληροφορίες για τη φυματίωση: https://bit.ly/2Wiv4N3

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here