Μία στις τρεις αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου έχουν εγκριθεί – «Εμπόδιο» το ηλεκτρονικό μισθωτήριο

Μετ’ εμποδίων οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου.
Αγκάθι το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, δυσκολεύονται να πάρουν το επίδομα πολλοί ενοικιαστές.
Παίζουν… παιχνίδια για να «τσιμπήσουν» το ενοίκιο πολλοί ιδιοκτήτες.
Πάνω από 150.000 οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Μόλις η μία στις τρεις αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής, δεδομένου ότι παρατηρούνται σοβαρές αρρυθμίες στο σύστημα, όχι τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, αλλά κυρίως στο τι ισχύει στην αγορά. Απόρροια αυτού είναι οι ενοικιαστές να βρίσκονται σε δύσκολη θέση και να μην μπορούν να λάβουν το επίδομα, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, με κάποιους ιδιοκτήτες, είτε να το αρνούνται, είτε να ζητούν αύξηση.

Μέχρι και το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής είχαν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ www.epidomastegasis.gr 150.429 αιτήσεις. Από τις αιτήσεις αυτές έχουν ήδη εγκριθεί 54.578 που αντιστοιχούν σε 140.643 δικαιούχους με το μηνιαίο κόστος του επιδόματος να ανέρχεται σε 6,578 εκατ. ευρώ. Σε αναμονή βρίσκονται 70.309 αιτήσεις ενώ 9.843 απορρίφθηκαν και 15.082 ακυρώθηκαν.

Η διάρκεια του μισθωτηρίου, τα μηδενικά μισθωτήρια, η συναίνεση μέλους, η διαμονή είναι μεταξύ των θεμάτων που έχουν προβληματίσει τους ενοικιαστές που σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα στέγασης.

Για να διευκολύνει τους δικαιούχους η ΗΔΙΚΑ έδωσε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί.

1. Μηδενικά μισθωτήρια
Ερ. Υποβάλλω την αίτηση κι ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου, η αίτηση δεν εγκρίνεται με την αιτιολογία ότι το ποσό του ενοικίου είναι μηδενικό.
Απ. Ήταν πρόβλημα της ηλεκτρονικής διασταύρωσης από το αντίστοιχο πεδίο του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου και έχει ήδη επιλυθεί. Παρακαλούμε δοκιμάστε να υποβάλετε εκ νέου αίτηση.

2. Διάρκεια μισθωτηρίου
Ερ. Γιατί ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου δεν μου αναγνωρίζει ότι υπάρχει ενεργό συμβόλαιο;
Απ. Δεδομένου ότι οι αιτήσεις για το Επίδομα εγκρίνονται για έξι μήνες, θα πρέπει και το μισθωτήριο συμβόλαιο να καλύπτει το ανωτέρω διάστημα, δηλαδή να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα της υποβολής αίτησης. Άρα για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του Μαρτίου θα πρέπει το μισθωτήριο να μην έχει ημερομηνία λήξης πριν την 30/09/2019.
Εάν το μισθωτήριό σας δεν καλύπτει την παραπάνω προϋπόθεση, μπορείτε να παρατείνετε την ημερομηνία λήξης του μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, και μετά να υποβάλετε αίτηση για το Επίδομα.

3. Συναίνεση μέλους
Ερ. Πως γίνεται η συναίνεση μέλους ηλεκτρονικά;
Απ. Η συναίνεση μέλους μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς του κωδικούς taxis.
Όταν γίνει η αίτηση από τον αιτούντα και αποθηκευτεί προσωρινά, θα πρέπει τα άλλα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού να μπουν στην πλατφόρμα με τους δικούς τους κωδικούς taxis. Όταν θα μπουν στην πλατφόρμα, θα τους ζητηθεί αυτομάτως η συναίνεση για την αίτηση στην οποία έχουν συμπεριληφθεί ως μέλη του νοικοκυριού.
Εάν τα άλλα μέλη του νοικοκυριού δεν έχουν κωδικούς θα πρέπει να αποκτήσουν μέσω της ΔΟΥ.
Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί μέσω του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας με την προσκόμιση του έντυπου συναίνεσης υπογεγραμμένου από όλα τα ενήλικα μέλη.

4. Διαμονή
Ερ. Τι απαιτείται για την πιστοποίηση της πενταετούς παραμονής στη χώρα του ατόμου που υποβάλλει αίτηση;
Απ. Εφόσον δεν διασταυρώνεται ηλεκτρονικά η πενταετής παραμονή στη χώρα, θα πρέπει να προσκομισθεί στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας κάποιο αποδεικτικό (π.χ. αποδεικτικό φοίτησης σε σχολείο, φορολογική δήλωση προηγούμενων ετών όπου ο αιτών έχει δηλωθεί ως προστατευόμενο μέλος, αποδεικτικό εργασίας κλπ).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η υποχρέωση πενταετούς παραμονής ισχύει για το άτομο που υποβάλει την αίτηση είτε είναι αλλοδαπός είτε ημεδαπός.

5. Στεγαστικό δάνειο
Ερ. Το Επίδομα ενοικίου αφορά μόνο όσους έχουν μισθωμένη κατοικία ή και αυτούς που έχουν στεγαστικό δάνειο;
Απ. Το Επίδομα ενοικίου είναι προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ