Κτηματολόγιο 2019: Πώς να αποφύγετε τις παγίδες – Τα μυστικά και οι κίνδυνοι για τα ακίνητα


Κτηματολόγιο: Η διαδικασία θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί και ένα βοηθητικό γραφείο, στο ολυμπιακό κλειστό του Γαλατσίου, για όσους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Τουλάχιστον 540.000 ιδιοκτήτες στην Αθήνα θα κληθούν στο διάστημα μεταξύ 22/04/2019 έως 22/06/2019 να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία κτηματογράφησης που είχαν δηλώσει κατά την πρώτη εγγραφή του 2008

Τα σημεία SOS που πρέπει να έχετε κατά νου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», πρόκειται για συνολικά 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το ποσοστό των γεωτεμαχίων, για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις, ανέρχεται στο 96,6%, γεγονός που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν συνολικά 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, από τα οποία τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία, όμως, δεν έχουν δηλωθεί.

Πώς θα γίνεται η υποβολή των στοιχείων

Η διαδικασία θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί και ένα βοηθητικό γραφείο, στο ολυμπιακό κλειστό του Γαλατσίου, για όσους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

  1. Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxis, οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio .gr. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία περιγραφής του ακινήτου, αλλά και τα προσωπικά τους στοιχεία. Στόχος της προανάρτησης, που διαρκεί δύο μήνες, είναι να ενημερωθούν τα στοιχεία για τυχόν προφανή λάθη, όπως για παράδειγμα ορθογραφικά ή απλές αλλαγές, όπως διεύθυνση, e-mail ή τηλέφωνο, καθώς η βάση δεδομένων είναι ενήμερη για τις ιδιοκτησιακές αλλαγές από το 2008 έως σήμερα.
  2. Εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία της προανάρτησης, τότε δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.
  3. Εάν δεν συμφωνούν, όμως, με αυτά ή διαπιστώσουν σφάλματα και παραλείψεις, τότε οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης των στοιχείων αυτών, μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, με αποστολή email στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή με κατάθεση στο κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης της Αθήνας που θα λειτουργήσει στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου.

Εφόσον τα έγγραφα που πιστοποιούν την αιτούμενη διόρθωση έχουν προσκομιστεί με τη δήλωση, τότε δεν απαιτείται συνημμένο στην αίτηση έγγραφο.

Προσοχή όμως: Εάν η αίτηση επανεξέτασης στοιχείων αφορά π.χ. αλλαγή αστυνομικής ταυτότητας, τότε, θα πρέπει μαζί με την αίτηση επανεξέτασης των στοιχείων, να συνυποβληθεί και αντίγραφο της νέας αστυνομικής ταυτότητας. Σε αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος μπορεί να σκανάρει την ταυτότητά του και μαζί με την αίτηση επανεξέτασης των στοιχείων να τα αποστείλει με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], χωρίς να μεταβεί στο γραφείο κτηματογράφησης.

Να σημειωθεί ότι στη φάση της προανάρτησης οι πολίτες διορθώνουν μόνο τα δικά τους στοιχεία καταθέτοντας αίτηση. Δεν θα μπορούν να δουν τυχόν «επικαλύψεις» (διεκδικήσεις άλλων), ούτε να υποβάλουν ενστάσεις. Το δικαίωμα αυτό θα έχουν κατά τη διαδικασία της ανάρτησης, η οποία θα ξεκινήσει τέσσερις μήνες μετά το τέλος της προανάρτησης.

Κατεβάστε το έντυπο της αίτησης επανεξέτασης στοιχείων κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία ή επί τόπου παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης

Αν κάποιος ιδιοκτήτης, αφού μπει με τους κωδικούς taxis στα στοιχεία της προανάρτησης, δεν βλέπει το δικαίωμά του επί του ακινήτου του, αυτό μπορεί να σημαίνει:

Α. Είτε ότι δεν έχει κάνει δήλωση για τα ακίνητά του στο Κτηματολόγιο. Στην περίπτωση αυτή, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει δήλωση είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», είτε με κατάθεσή της στο γραφείο κτηματογράφησης.

Β. Είτε ότι το δηλωθέν δικαίωμά του απορρίφθηκε λόγω μη θεμελίωσης ή λόγω μη εντοπισμού. Στην περίπτωση αυτή ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί στο γραφείο κτηματογράφησης προκειμένου να του δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να προβεί στην άμεση εξόφληση της ανωτέρω οφειλής στις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εφόσον εξοφληθεί η ανωτέρω οφειλή του τέλους, θα μπορέσει, με χρήση των κωδικών taxis, να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία των εμπράγματων δικαιωμάτων που τον αφορούν.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ