Τα 8 λάθη στη μαγειρική που δεν κάνει ποτέ ένας επαγγελματίας σεφ

Η μαγειρική κάνει την κουζίνα να μοιάζει με ένα δημιουργικό εργαστήρι: τα υλικά και τα αρώματά τους ανακατεύονται και ξυπνούν τις αισθήσεις.

Μάλιστα, όπως έχουμε τονίσει σε παλιότερο άρθρο οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η μαγειρική μειώνει τα επίπεδα του στρες περισσότερο και από το σεξ.

Η αληθινή ξεκούραση του μυαλού έρχεται από δραστηριότητες δημιουργικές, που μας γεννούν ευχάριστα συναισθήματα και δρουν «αποσυμπιεστικά».

Η μαγειρική ωστόσο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εχει παρατηρηθεί ότι οι νέες νοικοκυρές δεν κατέχουν την τέχνη της κουζίνας και αρκετές γυναίκες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν πέρα από κάποια βασικά φαγητά.

Βέβαια, οι εκπομπές μαγειρικής κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην ελληνική τηλεόραση και πολλές γυναίκες τις παρακολουθούν και έτσι μαθαίνουν κάτι από μαγειρική.

Σας έχει τύχει ποτέ να έχετε αποφασίσει να μαγειρέψετε ένα εξαίσιο πιάτο και ενώ έχετε ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες και έχετε διατηρήσει όλες τις αναλογίες σωστές σύμφωνα με τη συνταγή, το αποτέλεσμα να είναι εντελώς μακριά από τις προσδοκίες σας;

Για να δούμε τα πιο συχνά λάθη στη μαγειρική που δεν κάνει ποτέ ένας επαγγελματίας σεφ:

1. Δεν μαγειρεύετε ποτέ ένα δύσκολο φαγητό, ενώ οι δυνατότητές σας είναι περιορισμένες

Δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη μια συνταγή για να σας τρέχουν τα σάλια. Πολλά από τα βιβλία μαγειρικής που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολύ ωραία για τους σεφ, αλλά εντελώς ακατάλληλα για να τα ακολουθήσει κανείς όταν μαγειρεύει σπίτι του. Και ειδικά όταν είναι κανείς αρχάριος στην κουζίνα. Μια απλή συνταγή μπορεί να φέρει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Αν δεν κατέχετε την τέχνη της κουζίνας, δεν υπάρχει λόγος να παιδεύεστε με δύσκολες συνταγές.

2. Δεν δοκιμάζετε το φαγητό πριν το σερβίρετε στα πιάτα.

Μόνο έτσι θα ξέρετε αν έχει πετύχει στη γεύση το φαγητό κι αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.

3. Ανοίγετε συχνά την πόρτα του φούρνου

Δεν είναι απαραίτητο να ανοίγετε συνέχεια την πόρτα του φούρνου για να τσεκάρετε το φαγητό, γιατί χάνεται έτσι η θερμότητα.

4. Βάζετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο των πιάτων

Ενας καλός μάγειρας πρέπει να έχει τα μαχαίρια του σε πολύ καλή κατάσταση και γι΄ αυτό πρέπει να τα πλένετε στο χέρι και να μην τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων για ευκολία. Το απορρυπαντικό χαλάει την λεπίδα.

5. Ακολουθείτε πιστά τη συνταγή και δεν παίρνετε πρωτοβουλίες

Εάν είστε αρχάρια, οι συνταγές είναι φυσικά πολύ χρήσιμες, αλλά στη μαγειρική καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε τις αισθήσεις και τη διαίσθησή σας. Το κλειδί είναι να καταλάβετε τι ζητάει η συνταγή. Εάν δεν σας αρέσει κάτι, μην φοβάστε να αντικαταστήσετε συστατικά ή καρυκεύματα. Εμπιστευθείτε τις προσωπικές σας προτιμήσεις και να είστε σίγουρη ότι θα δημιουργήσετε ένα υπέροχο πιάτο.

6. Βάζετε αλάτι σε όλες τις φάσεις του μαγειρέματος

Βάζετε αλάτι στην αρχή, στη μέση και στο τέλος του φαγητού; Λάθος! Οχι μόνο δεν κάνει καλό στην υγεία σας, αλλά το φαγητό επίσης χάνει την πραγματική του γεύση, όταν το παρακάνετε με το αλάτι.

7. Όταν μαγειρεύετε κρέας ή κοτόπουλο, το γυρνάτε πολλές φορές

Είναι λάθος τακτική να γυρίζετε συνέχεια το κοτόπουλο και το κρέας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να καταλήξετε με ένα στεγνό, κακομαγειρεμένο κρέας.

8. Η κουζίνα δεν είναι τακτοποιημένη

Μια τακτοποιημένη και οργανωμένη κουζίνα είναι πολύ βοηθητική για έναν μάγειρα. Είναι σημαντικό να μπορείτε να βλέπετε τα υλικά που χρειάζεστε για τη συνταγή και να φτιάχνετε το πλάνο της εκτέλεσης της συνταγής. Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσετε κάτι.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ