ΗΠΑ – Πέφτουν οι υπογραφές: Ο Τραμπ αναγνωρίζει τα Υψίπεδα του Γκολάν ως ισραηλινή κτήση


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα υπογράψει τη Δευτέρα (25/03/2019), διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν, δήλωσε την Κυριακή (24/03/2019) ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ, διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει στη διάρκεια της επίσκεψης του Iσραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει ένα επίσημο έγγραφο για να κωδικοποιήσει την υποστήριξη της προσάρτησης από το Ισραήλ του στρατηγικής σημασίας οροπεδίου, το οποίο κατέλαβε από τη Συρία με τον πόλεμο του 1967.

«Αύριο ο πρόεδρος Τραμπ, παρουσία του πρωθυπουργού Νετανιάχου, θα υπογράψει διάταγμα που αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στο Γκολάν. Οι σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ είναι πιο στενές παρά ποτέ», έγραψε σήμερα στο Twitter o Κατζ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι το Γκολάν που ελέγχεται από το Ισραήλ αποτελεί κατεχόμενο έδαφος.

Η ιστορία πίσω από τα Υψίπεδα του Γκολάν

Τα Υψώματα ή Υψίπεδα του Γκολάν (Γαυλανίτις στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο), επίσης ονομαζόμενα Γκολάν ή Συριακό Γκολάν, είναι περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Γεωγραφικώς, το Γκολάν είναι ένα βασαλτικό οροπέδιο που ορίζεται από τον ποταμό Γιαρμούκ στα νότια, τη Θάλασσα της Γαλιλαίας και την κοιλάδα Χούλα στα δυτικά, το όρος Ερμών στα βόρεια και το Ουάντι Ρακάντ στα ανατολικά.

Τα δύο τρίτα του Γκολάν κατέχονται από το Ισραήλ, ενώ το ανατολικό τμήμα από τη Συρία, της οποίας αποτελούσε έδαφος μέχρι τον Πόλεμο των Έξι ημερών (1967).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters και AFP

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ