Απίστευτη πρόκληση Ερντογάν: «Η Αγιά Σοφιά μπορεί να γίνει τζαμί»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Αγία Σοφία: Για ακόμα μία φορά, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει να μη δίνει «δεκάρα τσακιστή» για τα ιερά και όσια του Ορθόδοξου κόσμου, ερχόμενος την παραμονή της εθνικής επετείου για την 25η Μαρτίου και με ύφος απολυταρχικού ηγεμόνα να απειλήσει πως θα μετατρέψει την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί.

Η κατάπτυστη τοποθέτηση του «σουλτάνου» έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο ίδιος την Κυριακή (24/03/2019) στο τηλεοπτικό δίκτυο TGRT HABER.
Αναφερόμενος, ειδικότερα στο θέμα της εκκλησίας που συνιστά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ορθοδοξίας, ο Ερντογάν δήλωσε: «Μετά τις εκλογές ίσως η είσοδος στην Αγία Σοφία γίνει δωρεάν. Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία, όχι ως μουσείο, αλλά ως τζαμί».

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τη θέση του αυτή, ο Ερντογάν υποστήριξε πως όντας μουσείο, η Αγία Σοφία κάνει… κακό στον τουρισμό της Τουρκίας!

«Όπως στο τζαμί Σουλταναχμέτ (σ.σ. Μπλε Τζαμί) έρχονται τουρίστες και δεν πληρώνουν, όπως και στο Σουλεϊμάνιε. Έτσι μπορούμε να κάνουμε και στην Αγία Σοφία. Να βγει από το καθεστώς μουσείου», είπε – μεταξύ άλλων – ο Ερντογάν.

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου μόνον τυχαία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί: Αφενός γιατί γίνεται λίγο πριν από τον εορτασμό της 198ης επετείου από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, αφετέρου επειδή στα τέλη Μαρτίου λαμβάνουν χώρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές στη γείτονα.

Ο «σουλτάνος», για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και με εμφανή διάθεση να ξεσηκώσει υπέρ του τα πλέον σκληροπυρηνικά ακροατήρια εντός της τουρκικής επικράτειας, όπως τους υπερεθνικιστές «Γκρίζους Λύκους», τάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί το απαράδεκτο παιχνίδι των προκλήσεων, επιχειρώντας, πρωτίστως με τα λόγια, να προκαλέσει τον Ελληνισμό, με απειλές για αλλαγή του καθεστώτος σε ένα ιστορικό μνημείο της Ορθόδοξης Πίστης.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ