Είναι λάθος να μην ξεκινάμε με πρώτη ταχύτητα;


Σε συζητήσεις σχετικά με το αυτοκίνητο, δεν αποκλείεται να έχετε ακούσει ότι η πρώτη ταχύτητα στο χειροκίνητο κιβώτιο δεν είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει ένα όχημα. Η αλήθεια είναι πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με σωστό ή λάθος. Και αυτό γιατί η αλήθεια είναι πως ένα αυτοκίνητο μπορεί να ξεκινήσει και με δεύτερη ή ακόμη και με τρίτη ταχύτητα στο κιβώτιο.

Όμως είναι θέμα και διάρκειας ζωής του συμπλέκτη του αυτοκινήτου μας και όχι αν ξεκινά ή όχι το αυτοκίνητο με άλλη ταχύτητα στο κιβώτιο, πλην της πρώτης. Και αυτό γιατί, αν επιλέξουμε δεύτερη σχέση στο κιβώτιο, τότε θα χρειαστεί να πολλαπλασιάσουμε το ρυθμό περιστροφής του κινητήρα και να αυξήσουμε το χρόνο σύμπλεξής του, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το αυτοκίνητό μας δεν θα έχει αρκετή δύναμη ώστε να ξεκινήσει. Αυτή όμως η… συμπεριφορά μόνο περισσότερη φθορά μπορεί να προκαλέσει στο συμπλέκτη, ενώ ο κινητήρας θα σκορτσάρει και μπορεί τελικά να σβήσει. (δείτε εδώ τις κακές συνήθειες που φθείρουν το κιβώτιο).

Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα τα οποία έχουν πολύ ροπή από χαμηλά ή/και κοντή κλιμάκωση στην πρώτη τους σχέση στο κιβώτιο (τα off road για παράδειγμα) που δεν θα δυσανασχετήσουν αν ξεκινήσουν με μια δεύτερη ταχύτητα στο κιβώτιο. Φυσικά αναφερόμαστε πάντοτε σε εκκίνηση σε επίπεδο δρόμο και όχι σε ανηφορική κλίση. Αν πάλι η εκκίνηση γίνεται σε κατηφόρα, τότε είναι ίσως περιττή η επιλογή της πρώτης ταχύτητας.

Εν τέλει, η απάντηση είναι πως μπορούμε να ξεκινήσουμε και με άλλη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου ανάλογα τις συνθήκες, ωστόσο αυτό θα έφθειρε το συμπλέκτη του πιο γρήγορα. Επομένως επιλέγουμε πάντοτε πρώτη ταχύτητα. Εξάλλου για αυτό είναι εκεί.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ