Προστασία πρώτης κατοικίας: Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες με τους δανειστές


Με κύριο θέμα την προστασία της πρώτης κατοικίας συνέρχεται σήμερα (25/3) το απόγευμα το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Γιώργος Χουλιαράκης να καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια για συμβιβασμό με τους δανειστές.

Σχεδόν δυόμιση μήνες μετά την συμφωνία της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες κι ενώ ο νόμος «Κατσέλη» έχει καταργηθεί από την 1η Μαρτίου, όλα βρίσκονται στον αέρα, με τους δανειολήπτες να αγωνιούν για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Κατά τη συνεδρίαση του σημερινού EuroWorking Group θα γίνουν προσπάθειες να βρεθεί συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης και την ελληνική κυβέρνηση πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Ωστόσο κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο, καθώς οι θεσμοί διατηρούν ενστάσεις και υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του νέου νόμου που θέλει να φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδώσει καρπούς στην μείωση των κόκκινων δανείων και στον αριθμό των κακοπληρωτών.

Η ελληνική κυβέρνηση στο Euroworking θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί ο πολυπόθητος συμβιβασμός. Κι αυτό γιατί θέλει το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έρθει με διαδικασίες εξπρές στη βουλή, έτσι ώστε αρχές Απριλίου να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων.

Σε περίπτωση τώρα που δεν βρεθεί λύση, όλες οι συζητήσεις θα μετατεθούν για το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Απριλίου και μέχρι τότε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ θα παραμείνει μπλοκαρισμένη. Λίγες ημέρες νωρίτερα, την 1η Απριλίοι, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι αποστάσεις.

Πάντως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μετείχαν στις τηλεδιασκέψεις των τελευταίων ημερών έλεγαν πως οι συζητήσεις εξελίσσονται θετικά και ότι συζητιέται αναλυτικά κάθε πρόταση του νέου νόμου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ