27 Απριλίου 2025

Υγειονομικός χάρτης 2025: Ψηφιακή αναβάθμιση και νέες δομές στα νοσοκομεία


Το 2025 φέρνει σημαντικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, με τον νέο υγειονομικό χάρτη να ξεκινά την εφαρμογή του, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας 2024. Το φιλόδοξο αυτό έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, παρέχοντας στους πολίτες καλύτερη εξυπηρέτηση ανά γεωγραφική περιοχή.

Κανένα κλείσιμο Νοσοκομείου – Συγχωνεύσεις και νέα τμήματα

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα κλείσει, καθώς η δημιουργία νέων δομών απαιτεί χρόνο και πόρους. Παράλληλα, θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και ανακατατάξεις τμημάτων, με στόχο την ευθυγράμμιση των υπηρεσιών με τις σύγχρονες ανάγκες. Οι πρώτες αλλαγές θα είναι σταδιακές για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναστάτωση στο σύστημα.

Ψηφιακός μετασχηματισμός στα επείγοντα

Από το πρώτο δίμηνο του 2025, η ιχνηλάτηση ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μέσω QR code θα αλλάξει ριζικά τη λειτουργία των νοσοκομείων. Με την παραλαβή του QR code κατά την άφιξή τους στα Επείγοντα, οι ασθενείς θα παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας την καταγραφή της διαδρομής τους από ιατρείο σε ιατρείο.

Αυτή η καινοτομία θα βοηθήσει το Υπουργείο να εντοπίζει αδυναμίες στη διαχείριση, όπως ελλείψεις προσωπικού ή διοικητικά προβλήματα, ενώ θα μειώσει τους χρόνους αναμονής, βελτιώνοντας την εμπειρία του ασθενή.

Ανακαινίσεις και ενίσχυση προσωπικού

Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση αφορά την ανακαίνιση όλων των ΤΕΠ, με το νοσοκομείο «Αττικόν» να επεκτείνεται από 1.000 τ.μ. σε 5.000 τ.μ., ενώ θα ενισχυθεί και το προσωπικό. Η ολοκλήρωση των έργων, χρηματοδοτούμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται έως το τέλος του 2025.

Νέες ρυθμίσεις στις εφημερίες

Αλλαγές έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2024 στον τρόπο λειτουργίας των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου καθημερινά εξυπηρετούνται 1.800-2.200 ασθενείς. Οι τροποποιήσεις θα συνεχιστούν αργά και σταδιακά, με νέα ρύθμιση κάθε δύο μήνες, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ