ΟΟΣΑ: Προτάσεις για ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας – Φόροι σε ανθυγιεινά τρόφιμα, αλλαγές σε ΦΠΑ και αφορολόγητο


Η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρεται στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Economic Survey). Ο οργανισμός επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν ενισχύσει την ελληνική οικονομία, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026. Επιπλέον, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, καταγράφουν θετικές αναθεωρήσεις στην κατά κεφαλήν ανάπτυξη.

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ):
Ο ΟΟΣΑ προτείνει την επιβολή ΕΦΚ σε τρόφιμα πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι, καθώς και την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων.

Αφορολόγητο Όριο:
Προτείνεται μείωση του αφορολόγητου των 10.000 ευρώ, το οποίο καλύπτει μεγάλο ποσοστό μισθωτών, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αυξηθούν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος.

ΦΠΑ:
Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στο «κενό συμμόρφωσης» στον ΦΠΑ, που παραμένει υψηλό στην Ελλάδα. Ο οργανισμός προτείνει την κατάργηση εξαιρέσεων από τους τυπικούς συντελεστές στις περιπτώσεις που δεν μειώνουν τις εισοδηματικές ανισότητες.

Φορολογική Επιβάρυνση Εργασίας:
Η υψηλή φορολογική επιβάρυνση μέσω ασφαλιστικών εισφορών προτείνεται να μειωθεί, ειδικά για τους χαμηλόμισθους, για να ενισχυθεί η απασχόληση και να μειωθούν τα κίνητρα για αυτοαπασχόληση.

Επιδόματα Ανεργίας:
Προτείνεται η μεταρρύθμιση τους ώστε να συνδέονται με το ιστορικό αποδοχών και εισφορών, παρέχοντας καλύτερα κίνητρα για εργασία.

Διαρθρωτικές Αλλαγές:
Ο ΟΟΣΑ εισηγείται την ενοποίηση των προγραμμάτων στήριξης για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και την απλοποίηση των όρων επιλεξιμότητας.

Περιβαλλοντικά Κίνητρα:
Προτείνεται αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ για χρηματοδότηση επιδοτήσεων σε ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και η επιτάχυνση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη δημιουργία ενός one-stop shop.

Διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPL):
Παρότι το ποσοστό των NPLs έχει μειωθεί σημαντικά λόγω του σχεδίου «Ηρακλής», ο ΟΟΣΑ επισημαίνει την ανάγκη πρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και πτώχευσης.

Η έκθεση προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 90% του ΑΕΠ έως το 2060, με δυνατότητα μεγαλύτερης πτώσης αν υλοποιηθούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ