Η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρεται στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Economic Survey). Ο οργανισμός επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν ενισχύσει την ελληνική οικονομία, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026. Επιπλέον, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, καταγράφουν θετικές αναθεωρήσεις στην κατά κεφαλήν ανάπτυξη.
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ):
Ο ΟΟΣΑ προτείνει την επιβολή ΕΦΚ σε τρόφιμα πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι, καθώς και την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων.
Αφορολόγητο Όριο:
Προτείνεται μείωση του αφορολόγητου των 10.000 ευρώ, το οποίο καλύπτει μεγάλο ποσοστό μισθωτών, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αυξηθούν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος.
ΦΠΑ:
Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στο «κενό συμμόρφωσης» στον ΦΠΑ, που παραμένει υψηλό στην Ελλάδα. Ο οργανισμός προτείνει την κατάργηση εξαιρέσεων από τους τυπικούς συντελεστές στις περιπτώσεις που δεν μειώνουν τις εισοδηματικές ανισότητες.
Φορολογική Επιβάρυνση Εργασίας:
Η υψηλή φορολογική επιβάρυνση μέσω ασφαλιστικών εισφορών προτείνεται να μειωθεί, ειδικά για τους χαμηλόμισθους, για να ενισχυθεί η απασχόληση και να μειωθούν τα κίνητρα για αυτοαπασχόληση.
Επιδόματα Ανεργίας:
Προτείνεται η μεταρρύθμιση τους ώστε να συνδέονται με το ιστορικό αποδοχών και εισφορών, παρέχοντας καλύτερα κίνητρα για εργασία.
Διαρθρωτικές Αλλαγές:
Ο ΟΟΣΑ εισηγείται την ενοποίηση των προγραμμάτων στήριξης για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και την απλοποίηση των όρων επιλεξιμότητας.
Περιβαλλοντικά Κίνητρα:
Προτείνεται αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ για χρηματοδότηση επιδοτήσεων σε ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και η επιτάχυνση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη δημιουργία ενός one-stop shop.
Διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPL):
Παρότι το ποσοστό των NPLs έχει μειωθεί σημαντικά λόγω του σχεδίου «Ηρακλής», ο ΟΟΣΑ επισημαίνει την ανάγκη πρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και πτώχευσης.
Η έκθεση προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 90% του ΑΕΠ έως το 2060, με δυνατότητα μεγαλύτερης πτώσης αν υλοποιηθούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.