6 Δεκεμβρίου 2025

Λαχματζούν: H ανατολίτικη απόλαυση που θα λατρέψετε


Το λαχματζούν, γνωστό και ως η ανατολίτικη πίτσα, είναι μια λεπτή ζύμη γεμάτη με αρωματικό κιμά, λαχανικά και μπαχαρικά. Πρόκειται για έναν συνδυασμό γεύσεων από την Ανατολή που έχει αγαπηθεί παγκοσμίως. Αυτή η συνταγή αναδεικνύει την αυθεντικότητα και την απλότητά του.

Το λαχματζούν κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, και έχει τις ρίζες του στην οθωμανική κουζίνα. Αρχικά, παρασκευαζόταν σε παραδοσιακούς φούρνους και σερβιριζόταν ως γρήγορο γεύμα για τους εμπόρους και τους εργάτες.

Συνταγή για λαχματζούν – Υλικά

  • Για τη ζύμη:
    • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
    • 1 κ.γ. αλάτι
    • 250 ml νερό
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση:
    • 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
    • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 ντομάτα τριμμένη
    • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
    • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 1 κ.γ. πάπρικα
    • 1/2 κ.γ. κύμινο
    • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία ζύμης: Αναμείξτε τη μαγιά με το νερό και αφήστε τη να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά. Ανακατέψτε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη. Αφήστε την να φουσκώσει για 1 ώρα.
  2. Προετοιμασία γέμισης: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Φτιάξτε τα λαχματζούν: Χωρίστε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια. Ανοίξτε τα σε λεπτούς δίσκους και απλώστε τη γέμιση σε κάθε δίσκο.
  4. Ψήσιμο: Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 8-10 λεπτά.
  5. Σερβίρισμα: Σερβίρετε με φέτες λεμονιού, μαϊντανό και, αν επιθυμείτε, μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ