6 Δεκεμβρίου 2025

Γαλατόπιτα με άρωμα βανίλιας


Η γαλατόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Αυτή η συνταγή συνδυάζει την κρεμώδη υφή της κρέμας με το ελαφρώς τραγανό φύλλο για να δημιουργήσει ένα απολαυστικό αποτέλεσμα. Ιδανική για οικογενειακές συγκεντρώσεις ή για ένα γλυκό διάλειμμα από την καθημερινότητα, αυτή η γαλατόπιτα θα σας ταξιδέψει σε αναμνήσεις από την παιδική σας ηλικία.

Γαλατόπιτα – Υλικά (Για 12 Μερίδες)

Για την Κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 αυγά
  • 2 βανιλίνες
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη Βάση:

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το πασπάλισμα:

  • Ζάχαρη άχνη και κανέλα

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία της κρέμας:
    • Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
    • Προσθέστε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει το μείγμα.
    • Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς.
    • Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέστε τα σταδιακά στην κρέμα, ανακατεύοντας καλά.
    • Προσθέστε τις βανιλίνες και το ξύσμα λεμονιού.
  2. Προετοιμασία της βάσης:
    • Βουτυρώστε ένα ταψί και στρώστε τα φύλλα κρούστας ένα-ένα, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο.
    • Ρίξτε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα.
  3. Ψήσιμο:
    • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
    • Ψήστε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  4. Σερβίρισμα:
    • Αφήστε τη γαλατόπιτα να κρυώσει και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και κανέλα πριν τη σερβίρετε.

Θερμιδική ανάλυση (Ανά Μερίδα)

  • Θερμίδες: ~250 kcal
  • Πρωτεΐνες: 6 g
  • Υδατάνθρακες: 35 g
  • Λίπη: 10 g

Απολαύστε την ως επιδόρπιο ή συνοδέψτε τη με έναν αρωματικό καφέ για μια γλυκιά νότα στην ημέρα σας!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ