Καιρός: Σφοδρές βροχοπτώσεις, συνοδευόμενες από έντονη κεραυνική δραστηριότητα, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Αθήνα, προκαλώντας προβλήματα σε πολλές περιοχές της Αττικής. Το φαινόμενο εκδηλώθηκε με μεγάλη ένταση από τα ξημερώματα και αναμένεται να εξασθενήσει μέσα στην ημέρα.
Προβλήματα στις μετακινήσεις
Η δυνατή βροχή μετέτρεψε κεντρικές οδικές αρτηρίες σε ποτάμια, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στη Λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», και στον Κηφισό. Η κυκλοφορία στη Μεσογείων διεκόπη και στα δύο ρεύματα, αφήνοντας πολλούς οδηγούς εγκλωβισμένους λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Περιοχές με αυξημένη κίνηση:
- Λεωφόρος Κηφισού: Σημαντικές καθυστερήσεις και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Λεωφόρος Κηφισίας: Αυξημένη κίνηση, ιδιαίτερα στο καθοδικό ρεύμα προς το κέντρο της πόλης.
- Κέντρο της Αθήνας: Καθυστερήσεις παρατηρούνται στις λεωφόρους Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας, με τα οχήματα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.
- Λεωφόρος Μεσογείων: Προβλήματα κυκλοφορίας, ειδικά στο ύψος του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί και στα δύο ρεύματα λόγω συσσώρευσης υδάτων.
Συστάσεις:
Δείτε live την πορεία του καιρού στο windy.com
Καιρός: Προειδοποιήσεις από μετεωρολόγους
Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, προειδοποίησε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν στα δυτικά, κεντρικά και νότια παραθαλάσσια τμήματα, ενώ έντονα φαινόμενα αναμένονται και στη Ρόδο. Η κακοκαιρία Bora που πλήττει τη Ρόδο αναμένεται να διαρκέσει έως το μεσημέρι της Κυριακής, με έντονες καταιγίδες που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι τα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας, ενώ σποραδικές καταιγίδες ενδέχεται να είναι πρόσκαιρα έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί με ένταση 4-6 μποφόρ, σταδιακά εξασθενούμενοι, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, φτάνοντας μέχρι και τους 21°C στα νότια.
Ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις
Οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις περιοχές που έχουν πληγεί από τη δυνατή βροχή. Η κατάσταση στους δρόμους αναμένεται να βελτιωθεί μόλις εξασθενήσουν τα φαινόμενα.
Αναλυτικά ο καιρός σε όλη την επικράτεια
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα κατά διαστήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τις πρωινές ώρες πιο έντονα στο νότιο Ιόνιο και τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και τις βραδινές στο βόρειο Ιόνιο.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς, με μικρή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου και πιθανόν τις πρωινές ώρες της ανατολικής Στερεάς μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα είναι μεταβλητοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά διαστήματα πιο έντονα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ τις πρωινές ώρες, με μικρή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί και στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 και στις Σποράδες από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 07-12-2024
Στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα Δωδεκάνησα μέχρι το μεσημέρι πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Στα βορειοδυτικά βαθμιαία από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.
Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και από το απόγευμα στα υπόλοιπα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια πρόσκαιρα θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 14 με 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 18 με 19 βαθμούς και τοπικά στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 08-12-2024
Αρχικά στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Πελοπόννησο και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη δυτική Κρήτη τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους στα δυτικά να είναι ισχυρά.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη 6 με 7 και στο Αιγαίο βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 09-12-2024
Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη βορειοδυτική χώρα.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10-12-2024
Άστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, τα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.