6 Δεκεμβρίου 2025

Σπιτικό χριστουγεννιάτικο πανετόνε


Το πανετόνε, ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των γιορτών, αποτελεί σύμβολο της Ιταλικής χριστουγεννιάτικης παράδοσης. Με την αφράτη υφή του, τη γλυκιά γεύση του, και τα αρωματικά φρούτα του, γίνεται η ιδανική προσθήκη στο γιορτινό τραπέζι. Είναι ένα γλυκό που απαιτεί χρόνο και φροντίδα, αλλά η ικανοποίηση όταν το απολαμβάνετε αξίζει κάθε λεπτό της προετοιμασίας.

Συνταγή για πανετόνε

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 200 ml ζεστό γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 150 γρ. ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, ζαχαρωμένο πορτοκάλι)
  • 50 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία της ζύμης: Σε ένα μπολ, αναμείξτε το ζεστό γάλα με τη μαγιά και 1 κουταλιά ζάχαρη. Αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  2. Αναμειγνύοντας τα υλικά: Σε μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, και το ξύσμα πορτοκαλιού. Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε το μείγμα της μαγιάς, τα αυγά, και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατέψτε καλά.
  3. Πρόσθεση βουτύρου: Προσθέστε το βούτυρο σταδιακά και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.
  4. Ανάμειξη με φρούτα: Προσθέστε τα αποξηραμένα φρούτα και τα αμύγδαλα, ζυμώνοντας απαλά για να ενσωματωθούν.
  5. Αφήστε να φουσκώσει: Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ειδική φόρμα για πανετόνε και ψήστε για 40-50 λεπτά.

Θερμίδες ανά μερίδα: Περίπου 330 θερμίδες (για 1 φέτα 100 γραμμαρίων).

Απολαύστε το πανετόνε σας ζεστό ή συνοδεύοντάς το με καφέ ή ζεστή σοκολάτα. Καλά Χριστούγεννα!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ