6 Δεκεμβρίου 2025

Χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί (Glühwein) – Πώς θα το φτιάξετε στο σπίτι


Το ζεστό κρασί, γνωστό ως Glühwein στη Γερμανία, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και χαρακτηριστικά ροφήματα των Χριστουγέννων. Το έθιμο της κατανάλωσης ζεστού κρασιού έχει ρίζες στον Μεσαίωνα, όταν το ζεστό, αρωματικό κρασί χρησιμοποιούταν για να ζεστάνει το σώμα και την ψυχή κατά τη διάρκεια των παγωμένων χειμώνων. Σήμερα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των χριστουγεννιάτικων αγορών (Weihnachtsmärkte), όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη ζεστασιά και τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Συνταγή για χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί (Glühwein):

Υλικά:

  • 1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 πορτοκάλι (κομμένο σε φέτες)
  • 1 λεμόνι (κομμένο σε φέτες)
  • 3-4 ξυλάκια κανέλας
  • 5-6 γαρύφαλλα
  • 3-4 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • 100 γρ. ζάχαρη (ή μέλι, προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Βράστε σε χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά, ώστε να απελευθερωθούν τα αρώματα.
  2. Προσθέστε το κόκκινο κρασί και τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού. Ζεστάνετε το μείγμα χωρίς να το αφήσετε να βράσει.
  3. Εάν θέλετε, προσθέστε το κονιάκ και ανακατέψτε.
  4. Σερβίρετε το Glühwein ζεστό, γαρνιρισμένο με φέτες πορτοκαλιού και ξυλάκια κανέλας.

Συμβουλή: Το ζεστό κρασί είναι ιδανικό για να συνοδεύσει μπισκότα ή άλλες γλυκές λιχουδιές των Χριστουγέννων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ