Ο νόμος Κατρούγκαλου έκανε τη φοροδιαφυγή… «ανάγκη επιβίωσης»


Όταν έγινε η ασφαλιστική αλλαγή με τον ν. Κατρούγκαλου το 2016, όλοι είπαν ότι δημιουργείται ένα πλαίσιο προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες να κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να εμφανίσουν μειωμένα εισοδήματα και να αποφύγουν έτσι τις εξοντωτικές εισφορές. Η κυβέρνηση τότε μίλησε για υπερβολές.

Δυστυχώς όμως σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά (φορολογικά), επιβεβαιώνονται όλοι εκείνοι που έλεγαν ότι από την μία τσέπη θα μπαίνουν και από την άλλη θα βγαίνουν.

Αυτό που αποτυπώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι ότι παρατηρείται κατακόρυφη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων από τους αυτοαπασχολούμενους. Η μείωση είναι «γενικό κακό» και αποτυπώνεται σε όλες τις τάξεις των αυτοαπασχολουμένων, τόσο αυτών που δηλώνουν υψηλά όσο και αυτών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Η μεγάλη διαφορά όμως, εντοπίζεται στα εισοδήματα πάνω από τις 20.000 ευρώ. Νόμος Κατσέλη: Μετά το νέο ναυάγιο, ορόσημο η 1η Απριλίου

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που δήλωναν εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ στη φορολογική δήλωση του 2016, δηλαδή αυτά που απέκτησαν το 2015, δείχνουν… ξαφνικά μία «επιδείνωση» αυτών που δηλώνουν,

Έτσι, όσοι είχαν αποδοχές άνω των 22.000 ευρώ, εμφάνισαν αθροιστικό εισόδημα 1,649 δισ. ευρώ στις δηλώσεις του 2018 έναντι 2,775 δισ. ευρώ το 2016. Δηλαδή, παρουσίασαν εισοδήματα μειωμένα κατά… 40,5% μέσα σε δύο χρόνια, και μάλιστα δύο χρόνια που υποτίθεται ότι είχαμε ανάπτυξη. Για τη μείωση που φτάνει στα 1,233 δισ. ευρώ, «ευθύνονται» 58.835 αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι απλώς… σταμάτησαν να δηλώνουν τα εισοδήματα που εμφάνιζαν προ διετίας. Η ζημιά για το δημόσιο είναι τεράστια καθώς με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, φτάνει στα 400-500 εκατ. ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιτίας του ν. Κατρούγκαλου επιλέγουν να περιορίσουν τα κέρδη τους, στρεφόμενοι στην απόκρυψη μέρους αυτών, αφού στην αντίθετη περίπτωση η επιβάρυνσή τους από Εφορία και Ταμεία αγγίζει ακόμη και το 60-70% των καθαρών κερδών. Πλέον, η φοροδιαφυγή έγινε «ανάγκη επιβίωσης» και τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών απλώς αποτυπώνουν το αποτέλεσμα:Από το 2016 στο 2018, τα συνολικά φορολογητέα κέρδη μειώθηκαν από τα 4,676 δισ. ευρώ στα 3,443 δισ. ευρώ δηλαδή κατά 1,233 δισ. ευρώ. Μείωση 26% μέσα σε μόλις δύο χρόνια.Ο συνολικός αριθμός των αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν κατά 58.835 άτομα με αποτέλεσμα να περιοριστεί στα 398.737 άτομα. Έτσι, χάθηκαν έσοδα και από το τέλος επιτηδεύματος.Οι έχοντες εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ είναι πλέον μόλις 38 χιλιάδες άτομα όταν πριν από δύο χρόνια ήταν 56.793. Το εισόδημα που χάθηκε από αυτή την κατηγορία, ξεπέρασε –όπως προαναφέρθηκε- τα 1,126 δισ. ευρώ.

Το 2018, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα καταγραφεί μια ακόμη μείωση καθώς την περυσινή χρονιά επήλθε μια ακόμη αύξηση των εισφορών (σ.σ άλλαξε η βάση υπολογισμού με αποτέλεσμα οι εισφορές να υπολογίζονται επί του αθροίσματος των κερδών και των εισφορών της προηγούμενης χρήσης). Πλέον, οι επαγγελματίες εμφανίζονται να δηλώνουν μόλις 8.636 ευρώ κατά μέσο όρο όταν πριν από δύο χρόνια δήλωναν 10.220 ευρώ.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ