Ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς δεν χάνει ευκαιρία να σχολιάζει την επικαιρότητα με το μοναδικό του χιούμορ. Στο σημερινό του σκίτσο, είναι εμφανής η ειρωνική και καυστική άποψή του για την πρόσφατη πολιτική κατάσταση και τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία.
Η εικόνα δείχνει ένα πρόβατο με πρόσωπο λύκου, συνοδευόμενο από τη φράση: «Μετριοπαθείς τζιχαντιστές: ο ορισμός του οξύμωρου». Ο συνδυασμός του σχήματος λόγου και της οπτικής αντίφασης ενσαρκώνει τη σάτιρα και τον προβληματισμό για τον σύγχρονο δημόσιο διάλογο.
Το μήνυμα του σκίτσου θίγει την ασυμβατότητα συγκεκριμένων εννοιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυθεντικότητα και κριτική σκέψη, σε έναν κόσμο που συχνά αδυνατεί να ισορροπήσει μεταξύ λόγου και πράξης.
Ταυτόχρονα, η επικαιρότητα αποδεικνύεται καταιγιστική, με ειδήσεις που προκαλούν ποικίλα συναισθήματα. Από διεθνείς συγκρούσεις και ένταση στη Μέση Ανατολή, μέχρι περιστατικά βίας και ανησυχητικά γεγονότα στην Ελλάδα, η πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
Στη Συρία, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν σημαντικές στρατιωτικές υποδομές, ενώ στην Ελλάδα, η έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σε σπίτι αστυνομικού στον Χολαργό υπενθυμίζει τη διαρκή παρουσία του κινδύνου. Παράλληλα, περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας συνεχίζουν να απασχολούν την κοινωνία, απαιτώντας άμεσες παρεμβάσεις.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.