Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της ζεστασιάς και της συντροφικότητας, και τι καλύτερο από ένα πλούσιο τραπέζι γεμάτο αγαπημένες γεύσεις; Το μενού αυτό συνδυάζει παραδοσιακές και μοντέρνες πινελιές, ιδανικό για να ευχαριστήσετε την οικογένεια και τους φίλους σας.
Επιμέλεια: Έπη Τρίμη
Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου 6 ώρες να περάσετε στην κουζίνα για την παρασκευή και το μαγείρεμα.
Τo Χριστουγεννιάτικο μενού
- Ορεκτικά:
- Κρέμα κολοκύθας με κρουτόν και καβουρδισμένους σπόρους.
- Μίνι τάρτες με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα.
- Κυρίως Πιάτο:
- Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και σταφίδες.
- Πατάτες φούρνου με θυμάρι και σκόρδο.
- Συνοδευτικά:
- Γλασαρισμένα λαχανικά με μέλι και βαλσάμικο.
- Σαλάτα με ρόδι, σπανάκι, καρύδια και βινεγκρέτ πορτοκαλιού.
- Επιδόρπια:
-
- Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας (Bûche de Noël).
- Μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
- Τραγανή πουτίγκα με αποξηραμένα φρούτα και καραμέλα.
Ακολουθούν οι συνταγές για να κάνετε τους δικούς σας να νιώσουν βασιλιάδες.

Κρέμα κολοκύθας με κρουτόν
Υλικά:
- 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους (~50 θερμίδες/100 γρ).
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (40 θερμίδες).
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (10 θερμίδες).
- 500 ml ζωμός λαχανικών (~10 θερμίδες/100 ml).
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο (120 θερμίδες).
- Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο για γεύση.
- Κρουτόν για γαρνιτούρα (~80 θερμίδες ανά μερίδα).
- Κολοκυθόσποροι, καβουρδισμένοι (30 θερμίδες ανά μερίδα).
Χρόνος προετοιμασίας:
- Συνολικός χρόνος: 40 λεπτά
Θερμίδες:
- Ανά μερίδα: ~150 θερμίδες
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθήκη Κολοκύθας: Ρίξτε την κολοκύθα στην κατσαρόλα και σοτάρετε για 5 λεπτά.
- Μαγείρεμα: Προσθέστε τον ζωμό και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
- Πολτοποίηση: Πολτοποιήστε το μίγμα με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει βελούδινη κρέμα.
- Τελικές Πινελιές: Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρισμα: Γαρνίρετε με κρουτόν και καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους.

Μίνι τάρτες με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα
Υλικά:
- 10 μίνι τάρτες έτοιμες ή σπιτικές (~50 θερμίδες/τάρτα).
- 200 γρ. καπνιστός σολομός (~180 θερμίδες).
- 100 γρ. τυρί κρέμα (~200 θερμίδες).
- Χυμός λεμονιού από 1/2 λεμόνι (~5 θερμίδες).
- Φρέσκος άνηθος για γαρνιτούρα.
Χρόνος προετοιμασίας:
- Συνολικός χρόνος: 15 λεπτά
Θερμίδες:
Εκτέλεση:
- Γέμιση: Ανακατέψτε το τυρί κρέμα με τον χυμό λεμονιού σε ένα μπολ, μέχρι να αποκτήσει απαλή υφή.
- Συναρμολόγηση: Γεμίστε τις τάρτες με το μίγμα τυριού κρέμας.
- Διακόσμηση: Τοποθετήστε μια λεπτή φέτα καπνιστού σολομού επάνω σε κάθε τάρτα.
- Τελικές πινελιές: Γαρνίρετε με λίγο φρέσκο άνηθο και σερβίρετε.

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και σταφίδες
Υλικά:
- 1 γαλοπούλα (~5 κιλά, ~165 θερμίδες/100 γρ).
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (~250 θερμίδες/100 γρ).
- 200 γρ. κάστανα, βρασμένα και ψιλοκομμένα (~220 θερμίδες).
- 150 γρ. σταφίδες (~300 θερμίδες).
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (~40 θερμίδες).
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (~10 θερμίδες).
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (~240 θερμίδες).
- 1 ποτήρι λευκό κρασί (~120 θερμίδες).
- Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, δεντρολίβανο για γεύση.
Χρόνος προετοιμασίας:
- Συνολικός χρόνος: 4 ώρες (προετοιμασία: 30 λεπτά, ψήσιμο: 3.5 ώρες)
Θερμίδες:
- Ανά μερίδα (~200 γρ.): ~400 θερμίδες
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία γέμισης: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει.
- Προσθήκη υλικών: Προσθέστε τα κάστανα, τις σταφίδες, και το κρασί. Αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αλατοπιπερώστε.
- Γέμισμα γαλοπούλας: Καθαρίστε τη γαλοπούλα και αλατοπιπερώστε το εσωτερικό. Γεμίστε με το μείγμα.
- Κλείσιμο: Κλείστε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες ή ράψτε το. Τοποθετήστε σε ταψί και αλείψτε με λάδι.
- Ψήσιμο: Ψήστε στους 180°C για 3.5 ώρες. Αλείφετε περιοδικά με τα υγρά της.

Πατάτες φούρνου με θυμάρι και σκόρδο
Υλικά:
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κυδωνάτες (~80 θερμίδες/100 γρ).
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (~240 θερμίδες).
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (~10 θερμίδες).
- 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο ή αποξηραμένο (~5 θερμίδες).
- Αλάτι, πιπέρι, για γεύση.
Χρόνος προετοιμασίας:
- Συνολικός χρόνος: 1 ώρα (προετοιμασία: 10 λεπτά, ψήσιμο: 50 λεπτά)
Θερμίδες:
- Ανά μερίδα (~200 γρ.): ~150 θερμίδες
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία Πατάτας: Πλύνετε και κόψτε τις πατάτες σε κυδωνάτες φέτες. Στεγνώστε τις καλά.
- Μαρινάρισμα: Ανακατέψτε τις πατάτες με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ψήσιμο: Τοποθετήστε τις πατάτες σε ταψί, σε μία στρώση. Ψήστε στους 200°C για περίπου 50 λεπτά, γυρίζοντάς τες στη μέση του χρόνου για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Σερβίρισμα: Αφαιρέστε από το φούρνο και γαρνίρετε με επιπλέον φρέσκο θυμάρι, αν επιθυμείτε.

Γλασαρισμένα λαχανικά με μέλι και βαλσάμικο
Υλικά:
- 300 γρ. καρότα, κομμένα σε λωρίδες (~30 θερμίδες/100 γρ).
- 200 γρ. μπρόκολο, χωρισμένο σε μπουκετάκια (~35 θερμίδες/100 γρ).
- 200 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες (~20 θερμίδες/100 γρ).
- 1 κ.σ. μέλι (~60 θερμίδες).
- 1 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι (~10 θερμίδες).
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο (~120 θερμίδες).
- Αλάτι, πιπέρι για γεύση.
Χρόνος προετοιμασίας:
- Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά (προετοιμασία: 10 λεπτά, μαγείρεμα: 20 λεπτά)
Θερμίδες:
- Ανά μερίδα (~200 γρ.): ~90 θερμίδες
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία Λαχανικών: Πλύνετε και κόψτε τα λαχανικά όπως περιγράφεται.
- Σοτάρισμα: Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε τα καρότα και σοτάρετε για 5 λεπτά. Προσθέστε το μπρόκολο και τα κολοκυθάκια και σοτάρετε για άλλα 10 λεπτά.
- Προσθήκη Γλασαρίσματος: Ανακατέψτε το μέλι και το βαλσάμικο σε ένα μικρό μπολ. Ρίξτε το μείγμα στα λαχανικά και ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρισμα: Μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε ζεστά.

Σαλάτα με ρόδι και βινεγκρέτ πορτοκαλιού
Υλικά:
- 200 γρ. φρέσκο σπανάκι, πλυμένο (~20 θερμίδες/100 γρ).
- 1 ρόδι, καθαρισμένο (~80 θερμίδες).
- 50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα (~300 θερμίδες).
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (~240 θερμίδες).
- 2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού (~20 θερμίδες).
- 1 κ.γ. μέλι (~20 θερμίδες).
- Αλάτι, πιπέρι για γεύση.
Χρόνος προετοιμασίας:
- Συνολικός χρόνος: 10 λεπτά
Θερμίδες:
- Ανά μερίδα (~150 γρ.): ~120 θερμίδες
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία σαλάτας: Τοποθετήστε το σπανάκι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τους σπόρους ροδιού και τα καρύδια.
- Προετοιμασία βινεγκρέτ: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Συναρμολόγηση: Περιχύστε τη σαλάτα με το βινεγκρέτ και ανακατέψτε απαλά.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε φρέσκια και γαρνίρετε με λίγο επιπλέον ρόδι αν επιθυμείτε.

Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας (Bûche de Noël)
Υλικά:
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη (~500 θερμίδες).
- 100 γρ. ζάχαρη (~400 θερμίδες).
- 4 αυγά (~320 θερμίδες).
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος (~200 θερμίδες).
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (~180 θερμίδες).
- 1 κ.γ. βανίλια (ελάχιστες θερμίδες).
- Άχνη ζάχαρη για διακόσμηση (~30 θερμίδες).
Χρόνος Προετοιμασίας:
- Συνολικός χρόνος: 1 ώρα (προετοιμασία: 30 λεπτά, ψήσιμο: 30 λεπτά)
Θερμίδες:
- Ανά μερίδα (~120 γρ.): ~250 θερμίδες
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία Ζύμης: Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τη βανίλια και το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά.
- Ψήσιμο: Απλώστε το μείγμα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε στους 180°C για 10 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει.
- Γέμιση: Ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος με λιωμένη σοκολάτα μέχρι να γίνει κρέμα. Απλώστε πάνω στο κέικ.
- Ρολάρισμα: Τυλίξτε προσεκτικά το κέικ σε ρολό. Αφήστε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Διακόσμηση: Καλύψτε με σοκολατένια επικάλυψη και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη για εφέ χιονιού.

Μελομακάρονα
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι (~3500 θερμίδες).
- 250 ml ελαιόλαδο (~2000 θερμίδες).
- 200 γρ. μέλι (~600 θερμίδες).
- 200 ml χυμός πορτοκαλιού (~90 θερμίδες).
- 100 γρ. ζάχαρη (~400 θερμίδες).
- 1 κ.γ. κανέλα, 1/2 κ.γ. γαρίφαλο.
- Καρύδια, τριμμένα (~600 θερμίδες/100 γρ).
Χρόνος Προετοιμασίας:
Θερμίδες:
- Ανά κομμάτι (~30 γρ.): ~150 θερμίδες
Εκτέλεση:
- Ζύμη: Ανακατέψτε όλα τα υγρά και προσθέστε το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Ζυμώστε απαλά.
- Ψήσιμο: Πλάστε μικρά οβάλ κομμάτια και ψήστε στους 180°C για 25 λεπτά.
- Σιρόπιασμα: Φτιάξτε σιρόπι με μέλι και νερό. Βουτήξτε τα ζεστά μελομακάρονα και πασπαλίστε με καρύδια.

Κουραμπιέδες
Υλικά:
- 250 γρ. βούτυρο (~1800 θερμίδες).
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη (~400 θερμίδες).
- 500 γρ. αλεύρι (~1750 θερμίδες).
- 1 κ.γ. κονιάκ, 1 κρόκος αυγού (~55 θερμίδες).
Χρόνος Προετοιμασίας:
Θερμίδες:
- Ανά κομμάτι (~30 γρ.): ~180 θερμίδες
Εκτέλεση:
- Ζύμη: Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε αλεύρι, κονιάκ και αυγό.
- Ψήσιμο: Πλάστε σε στρογγυλά κομμάτια και ψήστε στους 170°C για 20 λεπτά.
- Διακόσμηση: Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.