Brexit: Νέο χαστούκι στη Μέι – Της παίρνει τον έλεγχο η Βουλή

Μια ακόμα βαριά πολιτική ήττα έζησε η Τερέζα Μέι. Σε μια πρωτοφανή απόφαση, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τροπολογία η οποία δίνει, ουσιαστικά, τον έλεγχο του Brexit στους βουλευτές.

Η τροπολογία, που αποτελεί ακόμη μια ταπείνωση για την Τερέζα Μέι (σ.σ. η συμφωνία της με την Ε.Ε. για το Brexit έχει απορριφθεί δυο φορές), πέρασε το βράδυ της Δευτέρας (25.03.2019) με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά.

Με την τροπολογία αυτή, η Βουλή των Κοινοτήτων σκοπεύει να οργανώσει την Τετάρτη (27.03.2019) σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει το Brexit. Οι επιλογές είναι: η παραμονή στην ενιαία αγορά, η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Το να της πάρουν τον έλεγχο του Brexit δεν ήταν το μοναδικό (νέο) πλήγμα που γνώρισε η Τερέζα Μέι. Τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους: ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (Βιομηχανίας) μέσω Twitter, καθώς και ο Άλιστερ Μπερτ (Εξωτερικών) και ο Στιβ Μπράιν (Υγείας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.

Την τροπολογία κατέθεσε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν – 30 βουλευτές των Συντηρητικών αγνόησαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας

Ο Χάρινγκτον στηλίτευσε στην επιστολή της παραίτησής του το ότι η κυβέρνηση κατ’ αυτόν «παίζει στη ρουλέτα» τις «ζωές και το βιός της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών μας» διότι δεν έχει καταφέρει να «εξασφαλίσει μια συμφωνία» αποχώρησης. «Αυτή η τροπολογία ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ των δημοκρατικών μας θεσμών και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit. Ο ίδιος προέτρεψε τη Βουλή των Κοινοτήτων να «ορίσει τα επόμενα βήματα» με «ρεαλισμό: κάθε επιλογή (…) πρέπει να είναι εφαρμόσιμη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», υπογράμμισε. Brexit: Η Ε.Ε ολοκλήρωσε τις ετοιμασίες για αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία

Η έγκριση της τροπολογίας και οι νέες παραιτήσεις επιδεινώνουν την πολιτική κρίση στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό να έχει πλέον χάσει σχεδόν κάθε εξουσία και έλεγχο επί του Brexit και να μοιάζει πιο κοντά παρά ποτέ κοντά στην πτώση.

Το πλήγμα έκανε ακόμα βαρύτερο το ότι η Μέι αναζητούσε χθες υποστηρικτές για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, από την οποία, παρότι έχει απορριφθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τους κοινοβουλευτικούς δύο φορές, θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 22 Μαΐου.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, απέρριψαν παράλληλα, οριακά (314 ψήφοι υπέρ, 311 κατά) τροπολογία της αντιπολίτευσης που απέκλειε την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία άνευ ρητής έγκρισης του κοινοβουλίου.

Πριν από την ψηφοφορία, αν και η Μέι διαπίστωσε πως δεν έχει «ακόμα επαρκή υποστήριξη» ώστε να ζητήσει τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης, επέμεινε πως ελπίζει ακόμη να εξασφαλίσει ικανό αριθμό ψήφων. Αλλά η έγκριση της τροπολογίας θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδιά της, ειδικά εάν το κοινοβούλιο ταχθεί υπέρ του ηπιότερου Brexit.

Παρ’ όλα αυτά, η πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος δεν δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε από τις λεγόμενες «ενδεικτικές ψηφοφορίες» παρά μόνο ότι θα «εργαστεί» με το κοινοβούλιο για να «εξευρεθεί ο δρόμος που θα ακολουθηθεί» εάν απορριφθεί ξανά η συμφωνία.

Θεωρητικά, η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, στις 23:00 (το Σάββατο 30ή Μαρτίου στη 01:00 ώρα Ελλάδας), σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Όμως, ελλείψει ψήφων για να εγκριθεί η συμφωνία για το διαζύγιο που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες, η Μέι αναγκάστηκε να ζητήσει αναβολή από την ΕΕ, και πλέον η ιστορική εξέλιξη αναμένεται να γίνει πραγματικότητα (αν τελικά γίνει βέβαια) ως τις 12 Απριλίου το αργότερο.

Στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε η διαδικασία να παραταθεί ως τις 22 Μαΐου, αλλά με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία αποχώρησης θα εγκριθεί εντός της εβδομάδας. Εάν δεν εγκριθεί, οι ηγέτες των 27 δέχθηκαν η αποχώρηση να αναβληθεί ως τη 12η Απριλίου και μετά το Λονδίνο να ορίσει τα επόμενα βήματα «πέραν της ημερομηνίας αυτής».

Οι Βρετανοί συνεχίζουν ακόμη σήμερα να μη γνωρίζουν υπό ποιους όρους θα αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε χθες ότι το διαζύγιο τη 12η Απριλίου χωρίς συμφωνία – άρα χωρίς μεταβατική περίοδο – είναι «ολοένα και πιο πιθανό».

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ