Γιατί καταργούνται κάποια αρώματα;


Ένα από τα παράπονα και τις απογοητεύσεις που βιώνουν οι λάτρεις κάποιων αρωμάτων είναι όταν φθάνουν στον πάγκο για να το προμηθευτούν και ανακαλύπτουν ότι το αγαπημένο τους άρωμα έχει καταργηθεί! Μα γιατί είναι η αυτονόητη ερώτηση κι εμείς είμαστε εδώ για να σας λύσουμε την απορία.

Αν και για καθεμία από εμάς το άρωμα που αγαπάμε πολύ και δεν αποχωριζόμαστε (ακόμη κι αν έχουμε κι άλλα πέντε-έξι μπουκαλάκια), είναι υπέροχο, υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι τελικά τόσο υπέροχο στις διεθνείς αγορές κι έτσι να καταργείται για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Όμως, πέρα από αυτό υπάρχουν και κάποιοι άλλοι σοβαροί λόγοι για να αποσύρει κάποια εταιρεία ένα άρωμά της.

Αλλαγή νομοθεσίας: Μπορεί να αλλάξει η νομοθεσία ή η κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί των συστατικών. Για παράδειγμα περί αλλεργιογόνων που περιέχονται σε μία φόρμουλα και να μην μπορούν να αντικατασταθούν τα εν λόγω συστατικά, χωρίς να αλλάζει η τελική μυρωδιά ενός αρώματος.

Νομική διένεξη: Ένας λόγος για την απόσυρση ενός αρώματος μπορεί να είναι η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην εταιρεία και τον παρασκευαστή ή τον διανομέα ή πάλι με κάποια αντίπαλη εταιρεία. Μία τέτοια διαμάχη υπήρξε ανάμεσα στην Annick Goutal και τη L’ Artisan Parfumeur και αφορούσε το παρόμοιο όνομα των αρωμάτων τους (Songes και Extrait de Songes αντίστοιχα).

Έλλειψη πρώτων υλών: Αν για παράδειγμα, ένα συστατικό που αποτελεί βασικό στοιχείο για ένα άρωμα και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι άλλο ή από μία χημική ένωση που να το αποδίδει ανάλογα, τότε το άρωμα παύει να υπάρχει. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί με ένα είδος σανδαλόξυλου που χαρακτηρίστηκε προστατευόμενο είδος και φυσικά κάποια στιγμή τελείωσε το ανάλογο απόθεμα.

Εκτός «μόδας»: Ναι, συμβαίνει κι αυτό! Οι εταιρείες παρακολουθώντας τις πωλήσεις τους ανά τον κόσμο παρατηρούν ανά εποχές ότι η μόδα για κάποια αρώματά τους έχει περάσει. Αν λοιπόν, δεν υπάρχει επαρκές και σταθερό αγοραστικό κοινό, τα εν λόγω αρώματα αποσύρονται. Μία τέτοια περίπτωση είναι το Youth Dew ή το Aromatics Elixir.

Συλλεκτικά: Ας μην ξεχάσουμε και τα αρώματα που είναι περιορισμένης έκδοσης (limited edition) και κυκλοφορούν μόνο για κάποιο διάστημα ή με αφορμή κάποια επέτειο της εταιρείας, αλλά δεν είναι ευρέως γνωστό. Οπότε, μετά από ένα χρονικό διάστημα δεν πρόκειται να το ξαναβρούμε.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ