Νέο πακέτο μέτρων για την αύξηση του ΑΕΠ ετοιμάζει η Ιταλία


Πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη της οικονομίας τη φετινή χρονιά ετοιμάζει η Ιταλία ώστε να αποφύγει μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πολιτικές πηγές από την Ιταλία αυτό το πακέτο αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρουσιάσει μία σχετικά αισιόδοξη πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2019, στην οποία θα βασισθούν οι νέοι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα, δήλωσαν οι πηγές.

Το «διάταγμα για την ανάπτυξη», το οποίο το υπουργικό συμβούλιο στην Ιταλία ελπίζει να ψηφισθεί την Παρασκευή, προβλέπει την αύξηση των φορολογικών απαλλαγών για τις επενδύσεις, τη μείωση των φόρων ιδιοκτησίας ακινήτων για εργοστάσια και αποθήκες και την απλοποίηση των διαδικασιών για δημόσιους διαγωνισμούς, σύμφωνα με σχέδιο που είναι σε γνώση του Reuters.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το σχέδιο αυτό θα επιτρέπει στις αρχές στην Ιταλία να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις και παράλληλα καθιερώνει νέους κανόνες ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσει τα κόκκινα δάνεια.

Η χρονική συγκυρία αυτού του διατάγματος θεωρείται σημαντική καθώς έρχεται λίγο πριν την ανακοίνωση των νέων δημοσιονομικών στόχων από το υπουργείο Οικονομικών που θα αποτελέσουν το πλαίσιο για τον προϋπολογισμό του 2020 στην Ιταλία.

Η χώρα μπήκε σε ρυθμούς ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2018, με το ΑΕΠ της να μειώνεται 0,1% και στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους. Αυτό αποτέλεσε πλήγμα για την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% το 2019, η οποία φαίνεται πλέον υπερβολικά αισιόδοξη στην Ιταλία.

Αυτή η πρόβλεψη θα παρουσιαστεί με την έκθεση που θα ανακοινώσει το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα παραμείνει σε θετικό έδαφος και υψηλότερα από εκείνη των περισσότερων ανεξάρτητων οικονομολόγων, όπως δήλωσαν τρεις κυβερνητικές πηγές του κινήματος των Πέντε Αστέρων και του δεξιού κόμματος της Λέγκα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ