ΟΗΕ: Οι ευρωπαϊκές χώρες απορρίπτουν την αναγνώριση του Γκολάν ως εδάφος του Ισραήλ


Η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Πολωνία, οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διαμηνύουν σήμερα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ότι απορρίπτουν την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν.

Κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ «δεν θα αναγνωρίσουμε την κυριαρχία του Ισραήλ στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, από τον Ιούνιο του 1967, συμπεριλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν» ανέφεραν οι πρεσβευτές των χωρών αυτών.

«Δεν θεωρούμε ότι (το Γκολάν) αποτελεί τμήμα του εδάφους του κράτους του Ισραήλ» (…) και «η προσάρτηση ενός εδάφους δια της βίας απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο», υπενθύμισαν, τονίζοντας ότι «κάθε διακήρυξη αναφορικά με τη μονομερή αλλαγή των συνόρων αντιτίθεται στους κανόνες της διεθνούς τάξης και του Χάρτη του ΟΗΕ».

Πολλές άλλες χώρες έχουν επίσης εκφράσει τη διαφωνία τους με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει το Γκολάν ως έδαφος του Ισραήλ, καθώς θεωρούν ότι ανήκει στη Συρία. Η αμερικανική απόφαση συνιστά «μια πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «είναι απολύτως απαράδεκτη», τόνισε χαρακτηριστικά η Ινδονησία.

«Η Συρία έχει το δικαίωμα να ανακτήσει το έδαφος αυτό», επέμεινε το Κουβέιτ, ενώ η Νότια Αφρική εξέφρασε σοβαρή «ανησυχία» για την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα αυτό.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ