Η Σερβία έγινε το 23ο κράτος μέλος του CERN

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) καλωσόρισε τη Σερβία ως το 23ο κράτος μέλος του.

«Η επένδυση στην επιστημονική έρευνα είναι σημαντική για την ανάπτυξη της οικονομίας μας και το CERN είναι ένας από τους πιο σημαντικούς επιστημονικούς θεσμούς σήμερα. Είμαι απέραντα υπερήφανος που η Σερβία έγινε πλήρες κράτος μέλος. Αυτό θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες, ώστε οι επιστήμονες και οι επιχειρήσεις μας να συνεργασθούν με το CERN και τα άλλα κράτη μέλη», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άννα Μπρνάμπιτς.

«Η Σερβία έχει μακρόχρονη σχέση με το CERN, με συνεχή συμμετοχή των Σέρβων επιστημόνων στα μεγάλα πειράματα του. Είμαι πολύ χαρούμενη για την πρωτοβουλία της Σερβίας να επιδιώξει να γίνει πλήρες μέλος», τόνισε η πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN Ούρσουλα Μπάσλερ.

Η γενική διευθύντρια , Φαμπιόλα Τζιανότι ανέφερε πως “ είναι μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε τη Σερβία ως το 23ο κράτος μέλος μας. Η σερβική επιστημονική κοινότητα έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές στα προγράμματα του CERN εδώ και πολλά χρόνια».

Η πρώην Γιουγκοσλαβίας, της οποίας η Σερβία αποτελούσε μέλος, ήταν ένα από τα 12 ιδρυτικά κράτη μέλη το 1954, ενώ οι Σέρβοι φυσικοί και μηχανικοί είχαν συμμετάσχει σε μερικά από τα πρώτα προγράμματα του Οργανισμού.

Το 2001 το CERN και η Σερβία υπέγραψαν συμφωνία διεθνούς συνεργασίας, που επέτρεψε στους επιστήμονες της δεύτερης να συμμετάσχουν στα πειράματα ATLAS και CMS στο μεγάλο επιταχυντή αδρονίων, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πλέον η Σερβία θα έχει δικαίωμα ψήφου και θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό ως πλήρες μέλος. 

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here