ΝΔ για πρώτη κατοικία: Ψηφίζει επί της αρχής, στηλιτεύει την κυβέρνηση που «έχει το θράσος να πανηγυρίζει»


Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική που εξαγγέλθηκε ότι θα τη συνοδεύσει, λέει η ΝΔ.

Σε «ακτινογραφία» της κυβερνητικής ρύθμισης για την πρώτη κατοικία προχωρά η ΝΔ, που εστιάζει την κριτική της κυρίως σε 4 σημεία της:θέτει αυστηρότερα όριαείναι περίπλοκηείναι γραφειοκρατικήδεν επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες.

Όπως επισημαίνει η ΝΔ το Ιδιωτικό Χρέος είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία μας που λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ διογκώθηκε αντί να μειωθεί στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του. Σήμερα το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 223 δισ. ευρώ, από 183 δισ. ευρώ που ήταν το 2014. Από τα 223 δισ. ευρώ, περίπου τα 85 δισ. είναι «κόκκινα δάνεια» και τα υπόλοιπα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά τη ΝΔ η κυβέρνηση επιχειρεί να ρυθμίσει ένα πολύ μικρό τμήμα του συνολικού προβλήματος, την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες. «Η κυβέρνηση μάλιστα έχει το θράσος να πανηγυρίζει, ενώ η ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή θέτει αυστηρότερα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας ακόμη και από αυτά που η ίδια υποσχόταν μέχρι πρότινος», επισημαίνει η ΝΔ.

«Δεν είναι όμως μόνον αυτό που την εκθέτει. Η κυβέρνηση προσεγγίζει όλο το ζήτημα κάνοντας ένα θεμελιώδες σφάλμα: Δεν προβλέπει στη ρύθμιση καμία επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών που με θυσίες όλα τα τελευταία χρόνια κράτησαν όρθιο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.
Επιπλέον δε, η προτεινόμενη ρύθμιση είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξαγγέλθηκε ότι θα τη συνοδεύσει», επισημαίνει η ΝΔ.

Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει ότι θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής της ρύθμισης, καθώς θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη μια ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών. Προσθέτει όμως πως «σε κάθε περίπτωση, με την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, η ΝΔ ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις της εν λόγω ρύθμισης οι οποίες μεταξύ άλλων θα επιχειρούν να αποκαλύψουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά παράλληλα θα επιβραβεύουν και τους συνεπείς δανειολήπτες».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ