“Γιατρεύτηκαν” οι ελληνικές τράπεζες – Πλήρης απεξάρτηση από τον ELA

Μηδενίστηκε η εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον ELA – του μηχανισμού παροχής έκτακτης ενίσχυσης των τραπεζών σε ρευστότητα. Η Attica Bank ήταν η τελευταία που είχε την ανάγκη κεφαλαίων από τον ELA και πλέον έχει απεξαρτηθεί και αυτή.

Όλες οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν το υπόλοιπο των δανείων τους από τον ELA μεταδίδει το Bloomberg. Η Τράπεζα Αττικής ήταν η τελευταία από τις πέντε ελληνικές τράπεζες που δεν χρειάζεται τη χρηματοδότηση του ELA, σύμφωνα με άλλες πηγές, αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Είναι η πρώτη φορά από τις αρχές του 2015 που οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται τη χρηματοδότηση της Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πως την 1η Ιανουαρίου 2012 η ανάγκη του συνόλου των ελληνικών τραπεζών από τα κεφάλαια του ELA ήταν ύψους 17,43 δισ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2018, όταν η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος των δανειστών, ο ELA ήταν ύψους 4,49 δισ. ευρώ. Εγχώριες τραπεζικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνιζαν πως ο μηδενισμός του ELA δείχνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επανέρχεται στην κανονικότητα τους.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here