Ασταμάτητη κατηφόρα για την τουρκική λίρα

Μόλις λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες για τον Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν, δημοτικές εκλογές της Κυριακής (31.03.2019), η τουρκική λίρα κατρακυλά! Σήμερα υποχώρησε περίπου 1%, χάνοντας μέρος των κερδών που είχε αυτή την εβδομάδα χάρη στα μέτρα που πήρε η κεντρική τράπεζα της χώρας για να περιορίσει τις πωλήσεις του νομίσματος στο εξωτερικό.

Το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας για μία ημέρα (overnight swap rate) εκτινάχθηκε στο 470% στο Λονδίνο, μετά το μεγάλο άλμα που έκανε χθες, αντανακλώντας την πολύ μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να πουλήσουν την τουρκική λίρα ή να ασφαλίσουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Οι συναλλαγές παρέμειναν νευρικές, μεταδίδει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, μετά την κατάρρευση της λίρας την Παρασκευή, η οποία σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή της από τον Αύγουστο, όταν υπήρξε μία μεγάλη κρίση της που ώθησε την τουρκική οικονομία στην ύφεση. Ξέφυγαν οι Τούρκοι! «Ο Τσίπρας πήγε σε τουρκικό νησί!»

Στις 08.33 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,3925 λίρες ανά δολάριο από 5,3251 που έκλεισε χθες, ενώ πριν λίγο διαμορφώθηκε στις 5,4249 λίρες. Την Παρασκευή είχε υποχωρήσει στο επίπεδο των 5,8490 λιρών ανά δολάριο πριν κλείσει στις 5,7625 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Οι μαζικές πωλήσεις της λίρας, μόλις μία εβδομάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία καθοδηγήθηκαν από Τούρκους που έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη λίρα και αύξησαν τις αγορές ξένων νομισμάτων.

Η αντίδραση της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων με την έναρξη ερευνών σε τραπεζίτες, ανησύχησε τους ξένους επενδυτές, ενώ τα μέτρα από «την πίσω πόρτα» της κεντρικής τράπεζας για τον έλεγχο της ρευστότητας ανέκοψαν πολύ την πώληση της λίρας στις ξένες αγορές.

Το επιτόκιο ανταλλαγής για μία ημέρα της λίρας διαμορφώθηκε σήμερα στο 470% από 330% χθες, καθώς οι τουρκικές τράπεζες άρχισαν να περιορίζουν τις ανταλλαγές νομισμάτων σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το εποπτικό όριο. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας για μία ημέρα ήταν περίπου 24%.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here