Η αρχαία πόλη Μπαγκάν μοιάζει με απέραντο υπαίθριο μουσείο (pics)


Η αρχαία πόλη Μπαγκάν στην κεντρική Βιρμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, ένα θέαμα που ανταγωνίζεται το Machu Picchu ή το Angkor Wat αλλά – τουλάχιστον προς το παρόν – χωρίς τους τόσους πολλούς επισκέπτες. Η τοποθεσία είναι εξαιρετική – σε μια καταπράσινη πεδιάδα μήκους 68 τ.μ., στη δυτική όχθη του Ιραουάντι στην κεντρική Μιανμάρ. Μάλιστα, από τον 9ο μέχρι τον 13ο αιώνα ήταν πρωτεύουσα του βασιλείου του Παγκάν.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ακμής του βασιλείου κατασκευάστηκαν πάνω από 10.000 βουδιστικοί ναοί, παγόδες και μοναστήρια στην πεδιάδα του Μπαγκάν, από τους οποίους σήμερα σώζονται περισσότεροι από 2.200 ναοί και παγόδες. Υπήρξε κέντρο θρησκευτικών και κοσμικών μελετών με ειδίκευση στην γραμματική, την αστρολογία, την αλχημεία, την ιατρική και τις νομικές σπουδές, προσελκύοντας πλήθος μοναχών και σπουδαστών.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον ναό Ananda, ο οποίος θεωρείται αρχιτεκτονικό θαύμα, κατασκευάστηκε το 1105 και είναι ένας από τους τέσσερις σωζόμενους ναούς του Μπαγκάν. Σύμφωνα με το θρύλο ο ναός χτίστηκε από οκτώ μοναχούς και ο βασιλιάς μετά την ολοκλήρωσή του, τους σκότωσε για να εξασφαλίσει ότι δεν θα κατασκευαστεί παρόμοιο κτίσμα πουθενά στον κόσμο.

Ο ναός Dhammayangyi, ο μεγαλύτερος απ’ όλους τους ναούς κατασκευάστηκε μεταξύ 1167-1170 μ.Χ. και το εσωτερικό του ναού είναι κλειστό, χτισμένο με τούβλα, για άγνωστους λόγους. Η παγόδα Lawkananda, της οποίας το όνομα σημαίνει «η χαρά του κόσμου», κατασκευάστηκε το 1059 στις όχθες του ποταμού Ayeyarwaddy.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ