Δανός υπουργός για συμπατριώτες του που πολέμησαν με τον ISIS: Καλύτερα να είχαν πεθάνει.


Αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του υπουργού που είναι αρμόδιος για τον επαναπατρισμό των Δανών που πολέμησαν στο πλευρό του ISIS.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας, ο οποίος καλείται να οργανώσει την επιστροφή Δανών που πολέμησαν στις τάξεις του ISIS, της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα πως θα ήταν καλύτερα οι άνθρωποι αυτοί «να είχαν πέσει στη μάχη εκεί πέρα».

Η Κοπεγχάγη είναι πάντως έτοιμη να υποδεχθεί τους Δανούς υπηκόους που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ISIS, δήλωσε ο συντηρητικός Σόρεν Πάπε Πούλσεν ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, σύμφωνα με τον δανέζικο Τύπο.

Οι δηλώσεις του καταγγέλθηκαν από την αντιπολίτευση. «Είναι λόγια που δεν θα πρόφερα ποτέ», είπε μια εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, η Τρίνε Μπράμσεν.

Για τον υπουργό, «είναι καλύτερα να είναι φυλακισμένοι εδώ, παρά να ταξιδεύουν ελεύθερα». Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 40 τζιχαντιστές, που έχουν σχέσεις με τη Δανία, βρίσκονται στο έδαφος του πρώην «χαλιφάτου» του ISIS. Δέκα εξ αυτών είναι φυλακισμένοι εκεί.

Από το 2016, στη Δανία μπορούν να διώκονται δικαστικά πρόσωπα που πολεμούν σε ζώνες συγκρούσεων με τρομοκρατική οργάνωση. Δεκατρία πρόσωπα καταδικάσθηκαν επειδή εντάχθηκαν ή επιχείρησαν να ενταχθούν σε τρομοκρατική οργάνωση, διευκρίνισε ο υπουργός.

Εννέα απ’ αυτά στερήθηκαν τη δανική υπηκοότητα και απελάθηκαν. Καθώς τα υπόλοιπα ήταν αποκλειστικά Δανέζες, δεν ήταν δυνατόν να τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Από το 2012, περίπου 150 πρόσωπα πήγαν από τη Δανία στη Συρία και στο Ιράκ, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών. Ένα τρίτο εξ αυτών έχει επιστρέψει στη Δανία.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ