Ποτάμια μεγαλύτερα της Γης διέθετε “σχετικά πρόσφατα” ο πλανήτης Άρης

Ο πλανήτης Άρης διέθετε ποτάμια πολύ μεγαλύτερα σε πλάτος από αυτά που διαθέτει ο πλανήτης Γη.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες και σύμφωνα με εκτιμήσεις τα ποτάμια που είχε ο Άρης είναι πιθανό ότι είχαν νερό έως πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Σύμφωνα με επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία και ύστερα από αναλύσεις σε δορυφορικά και άλλα γεωμορφολογικά δεδομένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο πλανήτης Άρης διέθετε ποτάμια με πλάτος έως περίπου διπλάσιο από αυτά της Γης.

Το ποτάμια που διέθετε ο πλανήτης Άρης ήταν εξαπλωμένα σε όλο τον πλανήτη και δεν ήταν ούτε βραχύβια, ούτε τοπικό φαινόμενο. Τα εκατοντάδες αυτά ποτάμια πιθανώς κυλούσαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν από 3,6 έως ένα δισεκατομμύριο χρόνια, ίσως, και πιο πρόσφατα.

Μάλιστα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμάται πως υπήρχε σημαντική και συνεχής απορροή στα ποτάμια, που έφθανε τα τρία έως 20 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο καθημερινά.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι λόγω του υγρού κλίματος που είχε ο πλανήτης Άρης κάποτε, έπεφταν έντονες βροχές ακόμη και στη διάρκεια της εποχής που ο γειτονικός πλανήτης σταδιακά έχανε την ατμόσφαιρά του και ξεραινόταν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα ποτάμια στον Άρη είχαν ισχυρή απορροή σχεδόν έως την τελευταία (γεωλογική) στιγμή, προτού το υγρό κλίμα του Άρη γίνει ξηρό. Απλώς, αντί να έχουν μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων όπως πριν, είχαν πια μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Η νέα μελέτη δημιουργεί, πάντως, ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για το αρχαίο κλίμα του Άρη, για το οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εικόνα μέχρι στιγμής.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here