Ζάεφ: Είπα «ναι» στο Βόρεια Μακεδονία γιατί ο Τσίπρας αποδέχθηκε τη «μακεδονική ταυτότητα»  


Τον βασικό λόγο για τον οποίο αποδέχθηκε να μετονομαστεί η ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας

Ο Ζάεφ αποκάλυψε ότι δέχθηκε να αλλάξει όνομα η χώρα του επειδή – όπως είπε – ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε τη «μακεδονική ταυτότητα». Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ με τον αρχηγό του κόμματος της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Κρίστο Μίτσοσκι υπογράμμισε ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποδεχθεί την πρόταση που είχε πέσει στο «τραπέζι» για «Δημοκρατία του Ίλιντεν».

Ο λόγος για τον οποίο δεν προχώρησε αυτή η ονομασία, πρόσθεσε, ήταν πως υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε και στο θέμα της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής ταυτότητας» για την οποία, σημείωσε, ότι «λάμπει στον ΟΗΕ».

«Η επιγραφή της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής ταυτότητας» λάμπουν στον ΟΗΕ όπου καταχωρήθηκαν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η «μακεδονική γλώσσα» είναι η γλώσσα των «Μακεδόνων» στην Αυστραλία, την Αμερική, στον Καναδά, την Ελβετία, τη Γερμανία και κανείς δεν την αμφισβητεί» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη προκλητικά ότι «η «Μακεδονική» γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων σε όλο τον κόσμο, στην Διασπορά και στην πατρίδα» προσθέτοντας πως «είναι η επίσημη γλώσσα που αναγνωρίζεται παντού. Είναι μέρος της ταυτότητας του Μακεδονικού λαού όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα».

Σύμφωνα με το voria.gr, Ζόραν Ζάεφ υπερασπίστηκε με θέρμη τη Συμφωνία των Πρεσπών σημειώνοντας ότι με αυτήν ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί μίας «επιζήμιας» για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας συμφωνία.

Πάντως, σε επίμονες ερωτήσεις του παρουσιαστή του debate, αλλά και του ίδιου του Ζάεφ, ο Μίτσκοσκι αρνήθηκε να απαντήσει ποια στάση θα τηρήσει έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών – αν θα την κάνει σεβαστή ή θα την αμφισβητήσει – σε περίπτωση που το κόμμα του έρθει στην εξουσία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ