Το F-35 μπορεί να κατασκευαστεί και χωρίς την Τουρκία


Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 θα μπορούσε να περιπλέξει την παραγωγή του, αλλά δεν θα έκανε τη διαδικασία κατασκευής του αδύνατη.

Όπως μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το «Reuters», η Ουάσινγκτον σκέφτεται να διακόψει τις προετοιμασίες μεταβίβασης των μαχητικών F-35 που κατασκευάζονται για την Τουρκία, εφόσον προχωρήσει στην παραλαβή του Α/Α συστήματος S-400. Και αυτό γιατί οι ίδιες και οι υπόλοιποι Δυτικοί αγοραστές του F-35 φοβούνται ότι μέσω του S-400 η Ρωσία θα μάθει πως να εντοπίζει και να στοχοποιεί το αεροσκάφος, με συνέπεια το F-35 να καταστεί μελλοντικά ευάλωτο απέναντι στα ρωσικά οπλικά συστήματα. Σε μία προσπάθεια να ματαιώσει την απόκτηση του ρωσικού συστήματος, οι ΗΠΑ προτείνουν στην Τουρκία το δικό τους Α/Α σύστημα Patriot, για να ακυρώσει την προμήθεια του S-400, κάτι που η τουρκική πλευρά απορρίπτει ως ενδεχόμενο.

Με τη σειρά της η Άγκυρα συμμετέχει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του μαχητικού, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να σκεφθούν την κατασκευή του χωρίς τη συνδρομή των τουρκικών εταιρειών. Οι τελευταίες κατασκευάζουν γύρω στα 800 μέρη του F-35, αλλά σε ελάχιστα αποτελούν τον αποκλειστικό προμηθευτή. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του «Reuters», αν οι τουρκικές εταιρείες αποχωρήσουν από το πρόγραμμα, θα υπάρξει καθυστέρηση μόνο τριών μηνών στο ίδιο. Για παράδειγμα το κύριο τμήμα της ατράκτου, που κατασκευάζεται στην Τουρκία, θα μπορούσε να παραχθεί από την Northrop Grumman Corp, που ήδη το κατασκευάζει σε εργοστάσιο στην Καλιφόρνια. Φυσικά, η Lockheed Martin αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η Τουρκία αναμένει την άφιξη των δύο πρώτων μαχητικών τον Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ