Superfoods που ανεβάζουν τη διάθεση και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό


Tα superfoods δεν αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία. Είναι απλά ένας όρος του μάρκετινγκ που περιγράφει τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, λίγες θερμίδες, λίγη ή καθόλου ζάχαρη και αλάτι, φυτικές ίνες και άλλα ενισχυτικά για την υγεία μας.

Οι περισσότεροι ορισμοί θα τα περιγράψουν ως πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα από την φθορά, αποτρέποντας έτσι πιθανές ασθένειες, ενώ περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Κάποια από αυτά τα τρόφιμα έχουν θετική επίδραση στην διάθεση, την ενέργεια, τον μεταβολισμό και την όραση. Άλλα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την απώλεια βάρους κατά την θερινή περίοδο.

Ο καλύτερος τρόπος για να φάτε υγιεινά και φθηνά είναι να αγοράσετε φρούτα και λαχανικά που είναι στην εποχή τους. Υπάρχουν πολλές επιλογές ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, από τις αγαπημένες φράουλες μέχρι τα λιγότερα γνωστά μωβ καρότα. Το ψάρι είναι επίσης μια καλή λύση αλλά θα πρέπει να προσέχετε από πού θα το προμηθευτείτε.

Ακολουθεί η λίστα με τα καλύτερα superfoods τα οποία μεταξύ άλλων θα σας βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους μέχρι να έρθει το καλοκαίρι:

Ψάρια
Σύμφωνα με την διατροφολόγο των διασήμων, Angela Martindale, αν θέλετε να αγοράσετε ψάρι για να το μαγειρέψετε σπίτι θα πρέπει να ρωτήσετε πρώτα τον πωλητή από πού προέρχεται και αποφύγετε τα ψάρια του ιχθυοτροφείου. Τα ψάρια αποτελούν βασική τροφή της διατροφής των Νορβηγών που αποτελούν πρότυπο υγείας.

Βλαστοί από τροφές
Είναι ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό superfood. Tα μπιζέλια, το κάρδαμο, το χόρτο βοσκής, οι φακές και το μπρόκολο αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών και είναι πιο θρεπτικά από πολλά άλλα οργανικά λαχανικά.

Βατόμουρα
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες και συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Μούρα
Εχουν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες. Εχουν χρησιμοποιηθεί στην κινέζικη ιατρική για αιώνες και τα βρίσκουμε συνήθως στο τσάι, σε μαγειρεμένα επιδόρπια, στο κρασί και τον χυμό. Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αναιμίας, αρθρίτιδας και διαβήτη.

Φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη
Τα κεράσια, τα αχλάδια και τα σύκα αποτελούν μια καλή επιλογή φρούτου με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει για τα cranberries και τα σμέουρα.

Καρπούζι
Αποτελείται κατά 92% από νερό και πολλοί υποστηρίζουν πως μπορεί να σας ενυδατώσει καλύτερα και από το ίδιο το νερό. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Επίσης περιέχει λυκοπένιο που ενισχύει την άμυνα των κυττάρων.

Κόλιαντρο
Είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες και καλοκαιρινά πιάτα. Είναι γεμάτο φυτοθρεπτικά συστατικά που μειώνουν το ζάχαρο στο αίμα, αλλά και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Επίσης είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο.

Σέσκουλο
Η βητακυανίνη που περιέχει αυξάνει την ενέργεια και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο που είναι ζωτικής σημασίας για την σταθερή πίεση του αίματος.

Μωβ καρότα
Είναι από τα πιο υγιεινά καρότα και γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα ανάμεσα στους τοπικούς αγρότες των ΗΠΑ. Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες που εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν το σώμα σας, ενώ παράλληλα εμποδίζουν την πήξη του αίματος.

Αβοκάντο
Προσφέρουν 20 θρεπτικές ουσίες ζωτικής σημασίας όπως το κάλιο,η βιταμίνη Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ. Βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης και απομακρύνει τις φλεγμονές.

Φρέσκες εναλλακτικές του σολομού
Ο σολομός είναι ακριβός και δεν αρέσει σε πολλούς. Μπορεί να υποκατασταθεί από πέστροφα, ξιφία ή τόνο που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Κεράσια
Δεν είναι μόνο ένα νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο αλλά και το πλέον κατάλληλο για την αντιμετώπιση φλεγμονών. Μια τάρτα με κεράσια βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Επίσης βοηθά στην μείωση του λίπους στην περιφέρεια.

Jicama
H jicama έχει μια ξεχωριστή γεύση που απελευθερώνεται όταν συνδυάζεται με μαγειρεμένα τρόφιμα στα οποία έχουν προστεθεί τα σωστά μπαχαρικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές με τον ίδιο τρόπο που γίνεται με την γλυκοπατάτα. Ωστόσο η φλούδα της δεν τρώγεται. Περιέχει φυτική πρωτεΐνη, ιχνοστοιχεία, φυτοθρεπτικά συστατικά, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες C, Ε, φυλλικό οξύ, Β6, το παντοθενικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό και σίδηρο.

Προϊόντα με καψαϊκίνη
Ενισχύουν σημαντικά τον μεταβολισμό και βοηθούν στην προσπάθεια της απώλειας βάρους. Σκοτώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Καλοκαιρινό σκουός (κολοκυθάκι)
Εχει λιγότερους υδατάνθρακες από την χειμερινή του έκδοση, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα δύο αντιοξειδοτικά που προστατεύουν τα μάτια σας.

Ροδάκινα
Εχουν μόλις 39 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν το πεπτικό σύστημα.

Κόκκινες πιπεριές
Εχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αποτελούνται κυρίως από νερό και υδατάνθρακες. Περιέχουν το β-καροτένιο το οποίο βοηθά στην άνοδο του επιπέδου της βιταμίνης C στον οργανισμό σας.

Ακτινίδια
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Καταναλώνοντας 2-3 ημερησίως, μειώνετε σημαντικά την κακή χοληστερόλη που δημιουργεί καρδιακά προβλήματα. Επίσης τα ακτινίδια είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ