Καιρός: Έρχεται… χειμώνας – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια θα σαρώσουν τη χώρα


Καιρός: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) – Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Κρήτη ενόψει της κακοκαιρίας – Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις Νότιες Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, φαινόμενα τα οποία τοπικά δεν αποκλείεται να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση, καθώς και σφοδροί άνεμοι εντάσεως έως δέκα μποφόρ στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, αναμένονται την Παρασκευή, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από μείον 2 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 2 έως 16, στην Ήπειρο από 7 έως 17, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 5 έως 15, στα δυτικά και νότια από 8 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 16, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην Κρήτη από 7 έως 14 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στις ακτές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, και σε πολλές περιοχές πολύ θυελλώδεις με εντάσεις 9 έως 10 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί διευθύνσεις με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ, και τοπικά 8 έως 9 μποφόρ, με σταδιακή μικρή εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, πυκνότερες στα βόρεια και ανατολικά, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές τοπικού χαρακτήρα, ενώ είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ και ενδεχομένως κατά περιόδους τοπικά και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα διατηρηθεί 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων

Μικροπροβλήματα παρουσιάζονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανατολικών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Από το Λαύριο δεν εκτελέστηκε το απογευματινό δρομολόγιο των 5:45 για Κέα μετά από απόφαση του πλοιάρχου.

Κλειστό είναι το Ρίο-Αντίρριο, ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Kλειστή είναι επίσης η γραμμή Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένας Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων.

Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη

Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας στη Περιφέρεια Κρήτης ενόψει δυσμενών καιρικών συνθηκών. Έτοιμος είναι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιστατικά έκτακτης ανάγκης ενόψει των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένονται τις επόμενες ώρες στο νησί.

Μάλιστα στην περιφέρεια πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Λεονταράκη με την συμμετοχή στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, και εκπροσώπων Δήμων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα όπως εξήγησε ο κ. Κουκιαδάκης έχει η ενημέρωση των πολιτών και η τήρηση των οδηγιών που περιλαμβάνουν όπως διευκρίνισε την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ