Πλανήτης Άρης: Νέες ενδείξεις ότι διαθέτει βαθιά υπόγεια ύδατα

Μετά την ανακάλυψη της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας στα μέσα του 2018, ότι ο πλανήτης Άρης διαθέτει μια βαθιά υπόγεια λίμνη νερού κάτω από τους πάγους του νοτίου πόλου του, έρχονται και νέες εκτιμήσεις.

Αμερικανοί ερευνητές έκαναν γνωστό ότι ο πλανήτης Άρης έχει βαθιά υπόγεια ύδατα, τα οποία μπορεί περιοδικά να δημιουργούν και ρυάκια στην επιφάνεια του, σε μερικές περιοχές κοντά στον ισημερινό του.

Οι νέες επιστημονικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα υπόγεια νερά πιθανώς υπάρχουν σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και όχι μόνο κάτω από τους δύο πόλους του Άρη. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Εσάμ Εγκί, που χρηματοδοτήθηκαν από τη NASA και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», εκτιμούν ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα ενεργό σύστημα υδάτων σε βάθος έως 750 μέτρων, από όπου κατά καιρούς νερό ανεβαίνει προς τα πάνω και κυλάει στην επιφάνεια μέσω ρωγμών σε μερικούς κρατήρες.

Μετά από υδρολογικές μελέτες που έκαναν επιστήμονες σε διάφορα μέρη της Γης που έχουν ομοιότητες με τον ‘Αρη, βρήκαν στη Σαχάρα και στην Αραβική Χερσόνησο παρόμοια υπόγεια ύδατα που διαρρέουν στην επιφάνεια. Η ροή των υδάτων στον «κόκκινο πλανήτη» φαίνεται να διακρίνεται από εποχικότητα και να εμφανίζει διακυμάνσεις. Οι συγκεκριμένες αρειανές περιοχές θεωρούνται κατ’ εξοχήν υποψήφιες για αναζήτηση μορφών ζωής στο μέλλον.

Τα υπόγεια ύδατα του Άρη αποτελούν κατά τους επιστήμονες, την πιο πειστική ένδειξη για τις ομοιότητες ανάμεσα στη Γη και στον Άρη, καθώς και οι δύο πλανήτες πέρασαν από υγρές περιόδους, ώστε να δημιουργήσουν συστήματα υπόγειων υδάτων.

 

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here