Το μεγαλύτερο δάσος με αρχαίες βελανιδιές στην Ευρώπη


Η μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων βελανιδιών της Ευρώπης εντοπίστηκε στο Ανάκτορο Μπλενχάιμ της Αγγλίας. Η βρετανική αρχοντική κατοικία φιλοξενεί στο έδαφός της σχεδόν 300 αρχαίες βελανιδιές οπουδήποτε αλλού στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στην περιοχή, που βρίσκεται κοντά στο Oxfordshire, γενέτειρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, καταγράφηκαν 291 βελανιδιές με περίμετρο κορμού τουλάχιστον πέντε μέτρα. Η πλειοψηφία αυτών, δηλαδή τα 220 δένδρα βρίσκονται στην περιοχή του High Park, το οποίο χαρακτηρίζεται ως περιοχή ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος για αυτό και δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό. Τα υπόλοιπα 71 βρίσκονται στην κυριότητα του ανακτόρου.

 

Perierga.gr - Το μεγαλύτερο σύνολο αρχαίων βελανιδιών στην Ευρώπη

Οι βελανιδιές πιστεύεται ότι είναι περίπου 660-1.000 χρόνων και οι περισσότερες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του βίου τους και να μπορούν να χαρακτηριστούν αρχαίες. Το μεγαλύτερο δέντρο έχει κορμό με περίμετρο 10 μέτρα και 37 εκατοστά.

Η έρευνα, που έδωσε και τα παραπάνω αποτελέσματα, διεξήχθη από τον ερευνητή Kew Aljos Farjon, που ελπίζει τα δέντρα να συνεχίσουν να ζουν υπό αυτό το καθεστώς προστασίας και προσοχής τονίζοντας ότι πρόκειται για την πολύτιμη φυσική κληρονομιά της χώρας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ