Στα… τάρταρα η τουρκική λίρα

Ο κατήφορος για την τουρκική λίρα συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Και μάλιστα μόλις λίγα 24ωρα πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, που γίνονται την Κυριακή (31.03.2019).

Η εβδομάδα που πέρασε για την τουρκική λίρα χαρακτηρίζεται… «νευρική» και για πολλούς θύμισε την περσινή κρίση και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως δεν θα επηρεάσει την ψήφο των Τούρκων την Κυριακή.

Σήμερα, η τουρκική λίρα υποχωρούσε 1% μετά από τη βουτιά 5% που έκανε την Πέμπτη. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στα 5,6400 δολάρια στις 09.33 σήμερα (ώρα Ελλάδας) από τα 5,5825 που έκλεισε χθες, όταν είχε υποχωρήσει έως τα 5,6465 δολάρια. Πέρυσι, η λίρα έκανε βουτιά σχεδόν 30% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Τουρκία: Η λίρα κατρακυλάει αλλά ο Ερντογάν κάνει άρνηση

Η αδυναμία της, μετά από την ισχυρή ανάκαμψη που σημείωσε στις αρχές της εβδομάδας, αντανακλά την επαναφορά της ρευστότητας στη βασική αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, όπου οι επενδυτές χρησιμοποιούν τις ανταλλαγές νομισμάτων (swaps) για να καλύψουν και να τακτοποιήσουν θέσεις.

Μεταξύ μίας σειράς τακτικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης μετά τις μαζικές πωλήσεις της λίρας την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση έδωσε οδηγία στις τράπεζες να «στεγνώσουν» προσωρινά από τουρκικές λίρες την αγορά του Λονδίνου, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ (σ.σ. και γαμπρός του Ερντογάν) είπε ότι οι τουρκικές τράπεζες παρέχουν δισεκατομμύρια λιρών σε ξένες αγορές και πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει η ομαλοποίηση της κατάστασης στην αγορά, τόσο στην Τουρκία όσο και στο Λονδίνο.

Η εξάλειψη της ρευστότητας εκτόξευσε το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας στην αγορά του Λονδίνου στο επίπεδο – ρεκόρ του 1.200% την Τετάρτη, αλλά υποχώρησε στη συνέχεια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και διαμορφωνόταν στο 27% σήμερα, καθώς επανήλθαν οι ξένοι επενδυτές, από τους οποίους είχε στερηθεί η ρευστότητα σε λίρες. Άλλα στοιχεία έδειξαν ότι το έλλειμμα του τουρκικού εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 63,1% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο στα 2,13 δισ. δολάρια, με μία μικρή αύξηση των εξαγωγών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει μία έντονη (όπως άλλωστε συνηθίζει) προεκλογική εκστρατεία για το κυβερνών κόμμα AK, το οποίο θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο της Άγκυρας και άλλων μεγάλων πόλεων στις εκλογές της Κυριακής. Ο Ερντογάν απέδωσε την εξασθένιση του νομίσματος σε επιθέσεις από τη Δύση. Στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Αλμπαϊράκ είπε ότι η Τουρκία θα μπει σε περίοδο μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές και ότι το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να ανακοινωθεί την εβδομάδα που αρχίζει στις 8 Απριλίου, αν το σχέδιο είναι έτοιμο.

Η τουρκική λίρα επλήγη από την έλλειψη εμπιστοσύνης των Τούρκων, που τους οδήγησε να αγοράζουν δολάρια και χρυσό σε επίπεδα – ρεκόρ. Οι δύσκολες σχέσεις με τις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την κυβερνητική πολιτική μετά τις εκλογές έπληξαν επίσης το κλίμα.

Ο βασικός τουρκικός δείκτης μετοχών BIST 100 σημείωνε άνοδο 0,25% σήμερα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, που επλήγη περισσότερο από όλους την εβδομάδα αυτή, σημείωνε άνοδο 1,5%.

Μιλώντας σε νέους ψηφοφόρους την Πέμπτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ορισμένες τράπεζες παίζουν παιχνίδια με το νόμισμα και επανέλαβε τις θέσεις του για μείωση των επιτοκίων, παρά τον διψήφιο πληθωρισμό και την αδύναμη λίρα.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here