Οικονομική Εισαγγελία: Ποινικές διώξεις για δάνεια κομμάτων


Για πάνω από 100 τραπεζικά στελέχη και για όσους διετέλεσαν ταμίες (9 στον αριθμό) του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την περίοδο 2005-2011 ζητείται από την Οικονομική Εισαγγελία η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για τα δάνεια που έλαβαν και τα οποία ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. 

Έτσι υπό δίωξη βρίσκονται στελέχη τραπεζών για το κακούργημα της απιστίας και για ηθική αυτουργίας στην απιστία οι ταμίες των κομμάτων της περιόδου 2005-2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα δάνεια, κυρίως ένα μεγάλο μέρος, έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά και με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, δηλαδή, ουσιαστικά είναι κόκκινα.

Αρχικά η έρευνα που διενεργούσε ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης είχε τεθεί στο αρχείο αλλά ανακινήθηκε μετά από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το 2017 με αποτέλεσμα τελικά να αναβιώσει το πόρισμα του εισαγγελέα το οποίο έκανε λόγο εξ αρχής για δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση προς τα κόμματα απλώς και μόνο με εγγύηση τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση.

Ως γνωστόν η περίφημη τροπολογία του 2013 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ουσιαστικά έθετε την υπόθεση στον αρχείο με δυο προϋποθέσεις:

Α) Να υπήρχαν αποφάσεις των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων των τραπεζών (επιτροπών πιστοδοτήσεων). Αυτές υπήρχαν.

Β) Να έχουν τηρηθεί οι κανόνες της ΤτΕ για τη χορήγηση δανείων. Δηλαδή να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Με βάση το πόρισμα Καλούδη που αναβίωσε με την παραγγελία της δίωξης, ο σκόπελος της τροπολογίας ξεπεράστηκε με το σκεπτικό ότι αυτές οι επαρκείς εξασφαλίσεις δεν υπήρχαν δεδομένου ότι δεν μπορεί να νοηθεί ως εξασφάλιση η μελλοντική χρηματοδότηση με βάση τον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης.

Τα δάνεια του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση, είναι ενήμερα συνεπώς δεν έχουν ποινικό ενδιαφέρον.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ