Φορολογική «παγίδα» τα τεκμήρια – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα


Στα «πλοκάμια» των τεκμηρίων μισθωτοί και συνταξιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τα τεκμήρια διαβίωσης, αν και θεσπίστηκαν για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, τελικά αποδεικνύονται βραχνάς κυρίως για αυτούς που δεν κρύβουν ούτε ευρώ από το εισόδημά τους.

Όπως σημειώνει σήμερα (30/03) η εφημερίδα «Έθνος», το ότι πιάνονται κυρίως µισθωτοί και συνταξιούχοι στα τεκµήρια οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι έχουν χαµηλό πραγµατικό εισόδηµα αλλά έκαναν το λάθος να διαθέτουν όχηµα υψηλού κυβισµού ή να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο, δαπάνη που αποτελεί τεκµήριο.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, επειδή ακόµη και στην περίπτωση που κάποιος έχει ένα ευρώ εισόδηµα από ακίνητα το τεκµαρτό του εισόδηµα φορολογείται µε συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο όριο.

Οι ελεύθεροι επαγγελµατίες βρίσκονται στην τρίτη θέση.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων:

Το σύνολο των φυσικών προσώπων που πιάστηκαν στην παγίδα των τεκµηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στις δηλώσεις του 2018 ανήλθε στους 1.929.170. Πρόκειται για υψηλό αριθµό αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων ανήλθαν στις6.370.099. Με άλλα λόγια, ένα στα τρία νοικοκυριά πιάστηκε στην παγίδα των τεκµηρίων.

Το συνολικό τεκµαρτό εισόδηµα που προστέθηκε στους φορολογούµενους λόγω των τεκµηρίων ανήλθε στα 6,78 δισ. ευρώ και ο έξτρα φόρος αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Αν και θα µπορούσε να πει κανείς ότι ο υψηλός αριθµός φορολογουµένων που πιάστηκαν στα τεκµήρια δικαιολογείται µε βάση την υψηλή παραοικονοµία και φοροδιαφυγή, η ανάλυση των κατηγοριών φορολογουµένων καταρρίπτει µε µεγάλη ευκολία αυτό το επιχείρηµα.

Στην πράξη οι περισσότεροι από αυτούς που πιάνονται στην παγίδα των τεκµηρίων είναι µισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι κατά κανόνα δεν κρύβουν εισοδήµατα, καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισόδηµα από ενοίκια. Από τους 1.929.170 φορολογούµενους που πιάστηκαν στα τεκµήρια οι 1.212.799 είναι µισθωτοί ή συνταξιούχοι, δηλαδή περίπου το 63%. Μάλιστα από τα 6,78 δισεκατοµµύρια. ευρώ τεκµαρτού εισοδήµατος τα 3,43 δισεκατοµµύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50%, χρεώθηκαν σε µισθωτούς και συνταξιούχους. Η δεύτερη πολυπληθέστερη οµάδα είναι αυτή των ιδιοκτητών ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, καθώς ο αριθµός τους ανήλθε σε 394.461 στους οποίους χρεώθηκε τεκµαρτό εισόδηµα ύψους 1,98 δισ. ευρώ.

Η επόµενη κατηγορία είναι αυτή για την οποία υποτίθεται ότι θεσπίστηκαν τα τεκµήρια για να καταπολεµήσουν τη φοροδιαφυγή και την παραοικονοµία. Είναι οι ασκούντες επιχειρηµατική δραστηριότητα, δηλαδή κατά κύριο λόγο ελεύθεροι επαγγελµατίες. Ο αριθµός τους ήταν 206.340 και τους χρεώθηκε επιπλέον εισόδηµα ύψους 917 εκατ. ευρώ.

Το ότι πιάνονται στα δίχτυα των τεκµηρίων λίγοι ελεύθεροι επαγγελµατίες ουσιαστικά σηµαίνει, όπως σηµειώνουν ελεγκτικά στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, ότι όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήµατα προσαρµόζουν την καταναλωτική και επενδυτική τους συµπεριφορά προκειµένου να τα αποφεύγουν.

Διαβάσετε επίσης:

Μύκητας – φονιάς «σπέρνει» το θάνατο και απειλεί με αφανισμό τα ζώα στην Ευρώπη

Ώρα της Γης: Θα βυθιστεί στο σκοτάδι η Αθήνα σήμερα


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ