Βραζιλία: Δικαστήριο επέτρεψε να γιορτάζεται η επέτειος της Δικτατορίας.

Στη Βραζιλία, εφετείο ακύρωσε (!) την απόφαση απαγόρευσης των εορταστικών εκδηλώσεων για την 55η επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964.

Με την απόφασή της η εφέτης Μαρία ντου Κάρμο Καρντόσο έκανε δεκτή την προσφυγή του κράτους που προέβαλε ως επιχείρημα το γεγονός ότι “το δημοκρατικό κράτος δικαίου συνίσταται από τον πλουραλισμό των ιδεών στη Βραζιλία”.

Την προηγούμενη Δευτέρα (25.3.2019), ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε ανακοινώσει ότι ο ακροδεξιός ηγέτης της Βραζιλίας διέταξε να τιμηθεί η επέτειος του πραξικοπήματος στα στρατόπεδα της χώρας.Βραζιλία: Οι νοσταλγοί στην εξουσία, η δημοκρατία στο στόχαστρο

Οι εορτασμοί, όμως, απαγορεύτηκαν το βράδυ της Παρασκευής (29.3.2019), με απόφαση της δικαστού Ιβάνι Σίλβα ντα Λους, με το σκεπτικό ότι “δεν είναι συμβατοί με τη διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας”.

Ωστόσο η ντου Κάρμο Καρντόσο έκρινε από την πλευρά της ότι το μήνυμα του υπουργού Άμυνας που πρόκειται να διαβαστεί στα στρατόπεδα “δεν περιέχει καμία παραπομπή (…) που να παραβιάζει τη μνήμη και την αλήθεια (…) ούτε συγκρούεται με το δημοκρατικό κράτος δικαίου”.

“Δεν διαπιστώνω καμία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι παρόμοιες διαδηλώσεις γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια στα στρατόπεδα, χωρίς καμία αρνητική συνέπεια για το σύνολο”, κατέληξε η δικαστής.

Τελετές για τα 55 χρόνια από το πραξικόπημα οργανώθηκαν ήδη, το προηγούμενο 48ωρο σε πολλούς στρατώνες, όπου διαβάστηκε το μήνυμα του υπουργείου Άμυνας στο οποίο γίνεται λόγος για την ανάγκη οικοδόμησης μιας “έπαλξης ενάντια στον ολοκληρωτισμό”.

Σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας πρόκειται να οργανωθούν την Κυριακή (31.3.2019) διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα “Ποτέ ξανά δικτατορία”.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here