Γιατί η αλλεργική ρινίτιδα μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων


Οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους, σύμφωνα με μελέτη που διερεύνησε τα αντικαρκινικά οφέλη της αλλεργίας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το άσθμα συνδέεται με μια μικρή μείωση του κινδύνου καρκίνου του ήπατος.

Επιστήμονες του National Cancer Institute, στις ΗΠΑ, βρήκαν ότι τα ποσοστά καρκίνου του λαιμού (λάρυγγα, φάρυγγα, αμυγδαλών), του εγκεφάλου και του τραχήλου της μήτρας ήταν μειωμένα κατά περίπου 30% σε ασθενείς με ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν προγενέστερες μελέτες που είχαν δείξει σύνδεση μεταξύ αλλεργικής ρινίτιδας και προστασίας από τον καρκίνο.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 1,7 εκατομμύρια καρκινοπαθείς, την περίοδο 1992-2013, και τους συνέκριναν με άλλα άτομα που δεν έπασχαν από καρκίνο.

Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους η αλλεργική ρινίτιδα, έχει αντικαρκινική επίδραση δεν έχει διευκρινιστεί -ούτε το γιατίμειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες μόνο μορφές καρκίνου. Μια θεωρία είναι ότι η αλλεργική ρινίτιδα προάγει την ανοσολογική επιτήρηση -μια λειτουργία του οργανισμού κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα σαρώνει το σώμα και στη συνέχεια καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα- περισσότερο από άλλου είδους αλλεργίες.

Όταν ενεργοποιείται η αλλεργική ρινίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει τη γύρη των φυτών ως απειλή και παράγει ισταμίνη ως μέρος της διαδικασίας απαλλαγής από τον “εισβολέα”. Η ισταμίνη προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα και πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν αντιισταμινικά φάρμακα που ελαττώνουν τις επιδράσεις της, αλλά η έκθεση στη γύρη κατά τη διάρκεια της άνοιξης διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε εγρήγορση, σαρώνοντας το σώμα για απειλές. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το υψηλό επίπεδο ανοσολογικής επιτήρησης σημαίνει ότι η άμυνα του οργανισμού εξολοθρεύει τα καρκινικά κύτταρα όταν αυτά βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο.

Να σημειωθεί ότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, έχουν δείξει ότι μια κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ηωσινόφιλα, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα ηωσινόφιλα, που είναι αυξημένα στην περίπτωσης της αλλεργικής ρινίτιδας, καταπολεμούν τα παράσιτα για τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν ορισμένους καρκίνους. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν τα ηωσινόφιλα καταπολεμούν τον καρκίνο. Ανέλυσαν δείγματα από 275 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των ηωσινόφιλων πιο ήπιοι ήταν οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος. Επίσης βρήκαν σε ποντίκια ότι οι καρκινικοί όγκοι καταστράφηκαν όταν εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα ηωσινόφιλων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ