Τουρκία – Εκλογές: Ο Ερντογάν κερδίζει την Κωνσταντινούπολη – Χάνει πιθανότατα την Άγκυρα.

Στη μάχη της Άγκυρας επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία.
Στην τουρκική πρωτεύουσα διαφαίνεται ιστορική ανατροπή και ήττα του υποψηφίου του Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, και χάνει γι” άλλη μία φορά στη Σμύρνη.
Σε πλήρη εξέλιξη η μετάδοση των αποτελεσμάτων.
310 περιστατικά βίας ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.
Τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον 62 τραυματίες.

Βραδιά εκλογικών αποτελεσμάτων στην Τουρκία για την ανάδειξη νέων τοπικών αρχόντων και μέχρι στιγμής, διαγράφεται μία τεράστια – αν και δυσάρεστη – έκπληξη για τον πρόεδρο της γείτονος χώρας, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα (50%) που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, στην πρωτεύουσα προηγείται με μικρή διαφορά, ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ο Μανσούρ Γιαβάς, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Ο Γιαβάς συγκεντρώνει ποσοστό 49,1%, μία μονάδα περισσότερη από τον Μεχμέτ Οζασεκί, τον πρώην υπουργό και υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Ο δήμος της τουρκικής πρωτεύουσας, επί περίπου δύο δεκαετίες, ελέγχεται από υποψηφίους που προωθεί η εκάστοτε κυβέρνηση!

Ωστόσο, στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός του Ερντογάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ (AKP), προηγείται με ποσοστό 50,1%, έναντι 47,3% του Εκρέμ Ιμάμογλου, με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.

Στην Μπούρσα (Προύσα) επίσης προηγείται ο εκλεκτός του “Σουλτάνου”, υποψήφιος του AKP, ο Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49,8% ενώ στη Σμύρνη και την Αττάλεια προηγούνται οι υποψήφιοι του CHP Τουντς Σογιέρ και Μουχιτίν Μποτζέκ.

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 57,97%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα, ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Συνολικά στους 4, ανέρχονται, σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση, οι νεκροί, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

 

 

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ