Ερντογάν – εκλογές: “Έχασε” την Άγκυρα και στρέφεται στην διάσωση της παραπαίουσας οικονομίας.


Αποδυναμωμένος εξέρχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία.
Ο “Σουλτάνος” απώλεσε – για πρώτη φορά – τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Άγκυρας.
Βέβαια, φαίνεται να κερδίζει, έστω και δύσκολα, τον υπέρτερο αριθμητικά δήμο, αυτόν της Κωνσταντινούπολης.
Έτσι, έστω και… τραυματισμένος μπορεί να αισθάνεται ότι είναι ακόμη κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της γείτονος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε ότι το κόμμα του, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έχασε κάποιους δήμους στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019 στην Τουρκία, τονίζοντας πως στο εξής η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

Η κρίση φαίνεται να κόστισε στον Τούρκο πρόεδρο σε ψήφους, κυρίως στην ιστορικής σημασίας απώλεια του δήμου της Άγκυρας, και παραλίγο και της Κωνσταντινούπολης, που, μέχρι στιγμής, επικρατεί οριακά!Τουρκία: Το θρίλερ και η ήττα του Ερντογάν

Με καταμετρημένο το 96,5% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, όπου όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις η ψαλίδα έκλεισε, αλλά ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και τελευταίος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διατήρησε το προβάδισμα με 48,97% έναντι 48,42% του υποψηφίου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και φαίνεται να επικρατεί οριακά ως νέος Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της πόλης με 40.000 περίπου ψήφους διαφορά.

Στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων, ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο, με περισσότερες από τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, μεταδίδει το Anadolu.

Με καταμετρημένο το 50,3% των ψήφων το AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 46,8%, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), κερδίζει το 31,3%.

Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.Ερντογάν: Στροφή στην ανόρθωση της οικονομίας

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, και ότι η Τουρκία σκοπεύει στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει προσεκτικά ένα “ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα”, χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Από την μεριά της, η αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει τον δήμο της τουρκικής πρωτεύουσας, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια.

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ