4 είδη γυμναστικής για σένα που θες φουλ γράμμωση

Δε θα ‘ναι εύκολο, δε θα ‘ναι απλό. Θα ‘ναι απαιτητικό και κουραστικό. Αλλά αν ένας από τους στόχους σ’ αυτή τη ζωή είναι να γυμναστείς κι αυτό να βγει προς τα έξω- με τη μορφή γραμμωμένων μυών- τότε αξίζει να το δοκιμάσεις. Γιατί η γυμναστική, πέρα από παράγοντας μακροζωίας (το Νο1 κίνητρο για να ιδρώνεις τη φανέλα συστηματικά), συμβάλλει όσο λίγα στην τόνωση της αυτοπεποίθησης. Δες εδώ κοτζάμ Jennifer Lopez, εχθρός του καλού το καλύτερο, σου λέει. Oδεύοντας προς τα 49 της χρόνια, σωματικά «φυσάει». Τίποτα, βέβαια δε γίνεται χωρίς ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής.

Ό,τι γυμναστική κάνεις, ωφέλιμη είναι, δεν το συζητάμε. Ωστόσο, πιο κοντά στη γράμμωση θα σε φέρουν στοχευμένα είδη άσκησης, όπως τα παρακάτω. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δεις τον κοιλιακό να βγαίνει σε κουτάκι, η συστηματική προπόνηση. Με μία φορά την εβδομάδα, την JLo δεν την κοντράρεις. Την βάζεις στο πρόγραμμα 2 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον κι αποδίδει ανάλογα με την ήδη υπάρχουσα σωματική σου κατάσταση. Έχε υπομονή.

HiiT
Είναι γνωστή και ως διαλειμματική (ή διαλείπουσα) προπόνηση υψηλής έντασης (High Intensity Interval Training), αποτελεί ένα από τα σύγχρονα trends στο fitness και δικαιωματικά, αφού καίει λίπος και γραμμώνει κορμί σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει βέβαια, ό,τι λέει και το όνομά της: προπόνηση σε λιγότερο χρόνο μεν- 20 έως 45 λεπτά συνήθως, ανάλογα το πρόγραμμα- αλλά σε υψηλές συχνότητες. Ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνει κατακόρυφα, οι καύσεις είναι πολλαπλάσιες από εκείνης μίας ήπιας σωματικής δραστηριότητας που κρατάει περισσότερο χρόνο και η φυσική κατάσταση απογειώνεται, ενώ οι θερμίδες καίγονται όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και σε after burn effect. H φιλοσοφία της HiiT μπορεί να κουμπώσει σε πολλά είδη εκγύμνασης- για παράδειγμα αν σ’ αρέσει το τρέξιμο, επενδύεις σε επαναλαμβανόμενα σπριντ με ενδιάμεσα διαλείμματα-, αλλά η δημοφιλέστερη μορφή της εναλλάσσει αερόβια δραστηριότητα με ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης.

Kick Boxing
Με μπουνιές και κλωτσιές γραμμώνεις; ναι, αλλά για να είμαστε πιο ακριβείς, είναι η προπόνηση που προηγείται του κλασικού training πριν αρχίσεις να γρονθοκοπάς τον σάκο του μποξ. Μία τυπική προπόνηση kick boxing κρατάει περίπου μία ώρα και περιλαμβάνει συνδυασμό αερόβιας με αναερόβια. Ζέσταμα με τρέξιμο ή σκοινάκι και δώσ’ του μετά εναλλάξ κοιλιακούς, push ups και πάει λέγοντας. Το kick είναι μία μορφή σωματικής δραστηριότητας άκρως εκτονωτική, ενώ παράλληλα γυμνάζει όλο το σώμα. Καις και γραμμώνεις.

Tabata
Πρόκειται για είδος διαλειμματικής προπόνησης σε ακόμα πιο σύντομη μορφή. Ο Ιάπωνας δημιουργός της, Izumi Tabata έβαλε στόχο να κάνει την HiiT ακόμα πιο δελεαστική για όλους όσοι δεν έχουν χρόνο, έχουν όμως θέληση και καλή φυσική κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για 4΄ έντονης διαλειμματικής γυμναστικής χωρισμένα σε 8 σετ ασκήσεων των 20 δευτερολέπτων με 10” ξεκούρασης. Δες εδώ ένα ενδεικτικό πρόγραμμα που μπορείς να κάνει και στο σπίτι (υπό την προϋπόθεση ότι έχεις μια καλή φυσική κατάσταση). Η απόδοσή της έγκειται στην επαναληψιμότητά της. Όσο πιο συχνά, τόσο το καλύτερο.

Cross Fit
Τι έπαθαν όλες/οι και τρέχουν σε γυμναστήρια που μοιάζουν με γκαράζ; καλώς ήρθες κι εσύ στον πλανήτη του cross fit. Εκεί όπου το όνειρο για ένα σώμα χτιστό παίρνει μυώδη σάρκα και γερά οστά. Το ασκησιολόγιο του συγκεκριμένου στιλ εκγύμνασης είναι απεριόριστο κι αυτό θεωρείται ένα από τα δυνατά του σημεία. Συνδυάζει κινήσεις στίβου, άρσης βαρών, κωπηλασίας, ενόργανης, κι αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει σε κάθε προπόνηση. Στο καλό κροσφιτάδικο το πρόγραμμα προσαρμόζεται στο επίπεδο του ασκούμενου και εξελίσσεται παράλληλα μ’ εκείνον. Απαιτητικό; είναι, αλλά, αποτελεί ένα από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να κάψεις λίπος και να αποκαλύψεις όλους εκείνους τους ξεχασμένους μύες που τόσα χρόνια παρέμεναν στην αφάνεια.


ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here