Το λαχανόρυζο είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και θρεπτικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Απλό αλλά γεμάτο γεύση, συνδυάζει τα οφέλη του λάχανου και του ρυζιού, ενώ είναι ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Είναι ένα χορτοφαγικό πιάτο που μπορεί να συνοδευτεί με λίγο γιαούρτι ή φρέσκο ψωμί.
Λαχανόρυζο: Χρόνος προετοιμασίας
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 40 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά
Υλικά
1 μικρό λάχανο (περίπου 1 κιλό), ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ρύζι (κατά προτίμηση γλασέ ή καρολίνα)
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, τριμμένα
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ντοματοχυμό
3 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Χυμό από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
Λίγο άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε τα καρότα και το λάχανο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να μαραθούν για 5-7 λεπτά.
- Ρίξτε τον ντοματοχυμό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και αφήστε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
- Προσθέστε το ρύζι και τα 3 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών. Ανακατέψτε καλά και χαμηλώστε τη φωτιά.
- Καλύψτε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και το λάχανο και να απορροφηθούν τα υγρά.
- Αν θέλετε, προσθέστε το χυμό λεμονιού λίγο πριν το σερβίρετε για μια δροσερή νότα.
- Σερβίρετε το λαχανόρυζο ζεστό, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη!

