5 Δεκεμβρίου 2025

Πανακότα με γεύση espressο


Η πανακότα με γεύση espresso είναι ένα εύκολο και γευστικό επιδόρπιο που συνδυάζει την απαλή υφή της πανακότας με την ένταση του καφέ. Ιδανική επιλογή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ή να απολαύσετε μια γλυκιά στιγμή χαλάρωσης.

Πανακότα με γεύση espressο: Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά
  • Αναμονή: 4-5 ώρες

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 ml γάλα πλήρες
  • 80 g ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια στιγμιαίος espresso (ή 1 δόση δυνατό espresso)
  • 2 φύλλα ζελατίνης (ή 1 κουταλάκι σκόνη ζελατίνης)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Κακάο ή τρίμματα σοκολάτας για διακόσμηση (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία ζελατίνης:
    Βάλτε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5-10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιείτε σκόνη, διαλύστε τη σε λίγο ζεστό νερό και αφήστε τη να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά.
  2. Ζέσταμα μιγμάτων:
    Σε κατσαρόλα, βάλτε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και τον espresso. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και το μείγμα να αρχίσει να αχνίζει (χωρίς να βράσει).
  3. Προσθήκη ζελατίνης:
    Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στραγγίστε τα φύλλα ζελατίνης και προσθέστε τα στο ζεστό μείγμα, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν πλήρως. Αν χρησιμοποιείτε σκόνη, προσθέστε την και ανακατέψτε καλά.
  4. Προσθήκη βανίλιας:
    Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε ξανά.
  5. Γέμισμα φορμών:
    Ρίξτε το μείγμα σε φορμάκια ή ποτήρια, αφήνοντας λίγο χώρο για διακόσμηση. Αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τοποθετήστε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η πανακότα.
  6. Σερβίρισμα:
    Ξεφορμάρετε (αν χρησιμοποιήσατε καλούπια) και διακοσμήστε με κακάο, τρίμματα σοκολάτας ή ακόμα και με λίγους κόκκους καφέ.

Tips

  • Αν θέλετε πιο έντονη γεύση καφέ, αυξήστε την ποσότητα του espresso.
  • Μπορείτε να συνοδεύσετε την πανακότα με σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας για επιπλέον γεύση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ