Το γλυκό που έχει ως βάση τις φρυγανιές και από πάνω πλούσια κρέμα και καραμέλα είναι μια κλασική συνταγή που μας ταξιδεύει στις γεύσεις της παιδικής μας ηλικίας. Με απλά υλικά, όπως φρυγανιές, γάλα και ζάχαρη, αυτό το γλυκό προσφέρει έναν υπέροχο συνδυασμό αφράτης κρέμας και πλούσιας καραμέλας. Είναι ιδανικό για κάθε περίσταση και μπορεί να σερβιριστεί μετά από γεύμα ή ως γλυκό για καφέ.
Εύκολο γλυκάκι με κρέμα και καραμέλα – Υλικά
Για τη βάση:
- 20 φρυγανιές
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
Για την κρέμα:
- 1 λίτρο γάλα
- 4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 κρόκοι αυγού
- 1 βανίλια
Για την καραμέλα:
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Εκτέλεση
1. Ετοιμασία βάσης:
- Βράσε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και φτιάξε ένα απλό σιρόπι.
- Τοποθέτησε τις φρυγανιές σε ένα πυρέξ (20×30 εκ.) και περίχυσε με το ζεστό σιρόπι ώστε να απορροφήσουν το υγρό.
2. Ετοιμασία κρέμας:
- Ζέστανε το γάλα σε μια κατσαρόλα (κρατώντας λίγο στην άκρη).
- Ανακάτεψε το κορν φλάουρ με το γάλα που κράτησες, τη ζάχαρη και τους κρόκους αυγών.
- Ρίξε το μείγμα στο ζεστό γάλα και ανακάτευε συνεχώς μέχρι να πήξει.
- Πρόσθεσε τη βανίλια και άφησε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς.
3. Ετοιμασία καραμέλας:
- Σε κατσαρόλα, λιώσε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πάρει σκούρο χρυσαφί χρώμα.
- Πρόσθεσε το βούτυρο και ανακάτεψε καλά.
4. Συναρμολόγηση:
- Ρίξε την κρέμα πάνω από τις φρυγανιές και άπλωσέ την ομοιόμορφα.
- Περιέχυσε το γλυκό με την καραμέλα, αφήνοντάς την να απλωθεί φυσικά.
- Άφησε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν το σερβίρεις.