5 Δεκεμβρίου 2025

Ριζότο με πράσα: Μια γευστική και θρεπτική επιλογή


Το ριζότο με πράσα είναι ένα εκλεπτυσμένο και νόστιμο πιάτο που συνδυάζει την κρεμώδη υφή του ρυζιού με τη γλυκιά γεύση των πράσων. Είναι ιδανικό για ένα χαλαρό γεύμα ή ένα ιδιαίτερο δείπνο με φίλους. Η συνταγή αυτή είναι εύκολη στην προετοιμασία και εντυπωσιάζει τόσο με την απλότητά της όσο και με τη μοναδική της γεύση.

Ριζότο με πράσα – Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 10 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 30 λεπτά
  • Συνολικά: 40 λεπτά

Διατροφική αξία (ανά μερίδα)

  • Θερμίδες: 320 kcal
  • Πρωτεΐνες: 7 γρ
  • Υδατάνθρακες: 50 γρ
  • Λίπη: 10 γρ
  • Φυτικές ίνες: 4 γρ

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 2 φλιτζάνια ρύζι Arborio (ριζότο)
  • 3 πράσα (μόνο το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών (ζεστός)
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φρέσκος μαϊντανός ή θυμάρι για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα πράσα και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 5-7 λεπτά).
  2. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για 2 λεπτά ώστε να καλυφθεί καλά με το λάδι και να αρχίσει να γίνεται διάφανο.
  3. Ρίξτε το λευκό κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί σχεδόν εντελώς.
  4. Ξεκινήστε να προσθέτετε τον ζεστό ζωμό λαχανικών μία κουτάλα κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις το ρύζι απορροφήσει τον ζωμό, προσθέστε την επόμενη κουτάλα. Συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να αποκτήσει κρεμώδη υφή (περίπου 20 λεπτά).
  5. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Σερβίρετε ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό ή θυμάρι.

Συμβουλή

Για ακόμα πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη φλούδα λεμονιού ή φρέσκο χυμό λεμονιού πριν το σερβίρισμα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ